szerző:
Eduline

Az alapszabály évek óta változatlan: a B2-es, komplex (régi nevén középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, a C1-es, komplex (régi nevén felsőfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 40 pont jár, ez így lesz a 2017-es felsőoktatási felvételin is. Fontos azonban, hogy bizonyos esetekben nem kaptok vagy kevesebb pontot kaptok a nyelvvizsgáért. Íme, a szabályok.

Két nyelvvizsga két különböző nyelvből?

A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphattok, bármennyi nyelvvizsgátok is van. Két B2-es nyelvvizsgáért például 28+28 pont járna, de az 56 helyett csak 40 számít be többletpontként.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha van egy felső- és egy középfokú nyelvvizsgátok, mondjuk az egyik angolból, a másik németből: a 40-es keret miatt csak a felsőfokú számít pontként a felvételin.

Ugyanabból a nyelvből közép- és felsőfokú nyelvvizsga?

Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár többletpont. A felsőfokúért megkapjátok a 40 pontot, de a középfokúért nem jár pluszpont.

©

Csak a szóbeli vagy az írásbeli részért?

Csak azok a felvételizők kapják meg a 28, illetve a 40 pontot a szóbeli vagy az írásbeli rész teljesítéséért, akik sajátos nevelési igényük miatt nem tudják megszerezni a komplex B2-es vagy C1-es nyelvvizsgát. Ehhez azonban igazolások kellenek.

Nyelvvizsga és emelt szintű érettségi ugyanabból a nyelvből?

A szabályok szerint azok a jelentkezők, akik ugyanabból a nyelvből nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is tesznek, csak az emelt szintű érettségiért kapnak pluszpontot. Az ugyanis tízzel többet ér, mint a felsőfokú nyelvvizsga - így 40 helyett 50 pontot zsebelhettek be.