szerző:
Eduline

Hogyan kaphatjátok meg az emelt szintű érettségiért járó 50-50 többletpontot az egyetemi-főiskolai felvételin, ha még a régi, 2005 előtti rendszerben érettségiztetek? Megmutatjuk.

 

©
Számos alap- és osztatlan szakra - itt találjátok a teljes 2017-es listát - csak azok a jelentkezők juthatnak be, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesznek.

Azok azonban, akik 2005 előtt, a régi rendszerben érettségiztek, annak idején nem tehettek emelt szintű érettségit egy tárgyból sem - nekik eddig mindenképpen újra kellett érettségizniük egy vagy két tárgyból.

Újdonság a felvételin, hogy azok a jelentkezők, akik a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt érettségiztek, valamely külföldi EGT-tagállamban érettségiztek, nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal vagy ún. európai érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek, és az adott tárgyból van érettségi eredményük, emelt szintű érettségi helyett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetik a felvételi követelményeket.

A vizsgáért - amelyről itt találtok meg minden részletet - akár az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot is megkaphatjátok. Ha rendelkeztek a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt tett érettségi vizsgával, és az előírt feltételeknek megfelelően felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesztek, a „megfelelt" eredménnyel megszerzitek az 50 pluszpontot is.

Ugyanez vonatkozik azokra is, aki külföldi érettségi vizsgaeredményük alapján tesznek sikeres felvételi szakmai vizsgát.