szerző:
Eduline

Egy nap persze túl sok mindenre nem elég, de ha ügyesen osztjátok be az időtöket, nem stresszeltek, és nem engeditek, hogy bármi is elvonja a figyelmeteket, akár több tucat tételt is átismételhettek. Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik.

©

Készítsetek tanulási tervet

Még akkor is készítsetek tanulási tervet, ha csak egy napotok maradt a felkészülésre. Osszátok be okosan az időtöket, és tartsátok magatokat a tanulási tervhez. Tartsatok néha szünetet, ilyenkor lassú, hasi légzéssel frissítsétek fel magatokat, kapjatok be egy-két szőlőcukrot vagy gyümölcsöt. Facebook, Twitter, YouTube, kedvenc sorozat - mind tilos, viszi az időt.

Rajzoljatok, használjatok kiemeléseket

Ha elfáradtatok, és nagyon nehezen megy a tanulás, készítsetek rajzokat a szöveghez. A kiemelések is sokat segítenek: a legfontosabb adatokat érdemes külön kártyákra is felírni, hogy reggelizés, utazás közben át tudjátok ismételni.

Feleljetek otthon

A fejetekben profi a felelet, de amikor hangosan mondanátok fel, csak hebegtek-habogtok? Hogy a vizsgabizottság előtt flottul menjen minden, próbáljátok minél többször felmondani a tételeket, akár egy családtagnak, akár diktafonra. Utóbbi azért lehet hasznos, mert ha visszahallgatjátok a felvételt, pontosan érezni fogjátok, melyik részt kell még gyakorolni. Ez különösen az idegen nyelvi vizsga előtt jön jól.

Használjátok ki az utolsó pillanatot is

Az utolsó pillanatig érdemes ismételni, olvasgatni a korábban készített vázlatokat. Osszátok be úgy az időtöket, hogy a nap végén minden tételhez legalább 20-30 lényeges mondatot el tudjatok mondani.

©

Így készülhettek a magyarvizsgára

A szóbeli magyarérettségi előtt érdemes ellátogatni a Nemzedékek Tudása Akadémia oldalára, ahol újabb és újabb videós felkészítő anyagokat találtok magyarból, töriből és matekból. Arról, milyen lesz a szóbeli magyarérettségi, itt olvashattok.

Matek: forgassátok a függvénytáblázatot

Ha végképp nincs már idő a tanulásra, legalább az érettségin használható legális puskákat nézzétek át. Azoknak mondjuk, akik kénytelenek matekból is szóbelizni: a függvénytábla az egyik legjobb puska, nagyon sok összefüggés van benne, viszont tudni kell, mit hol lehet megtalálni. A legális puskákról bővebben innen olvashattok.

Töri: atlasz nélkül soha 

Többször megírtuk már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a történelmi atlasznál nincs jobb mankó. Nagyon sok adatot és térképet tartalmaz, így a vizsga előtt nem árt többször átnézni, hogy tudjátok, mit hol kell keresni. Akár egy jeggyel feltornázhatjátok vele az eredményeteket. Ilyen lesz a szóbeli töriérettségi.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!