szerző:
Eduline

Milyen legális puskákat használhattok az őszi érettségin? Milyen vizsgákon vehetitek elő a négyjegyű függvénytáblázatot, a helyesírási szótárt vagy a számológépet?

©

Négyjegyű függvénytáblázat

A matematika-, a kémia- és a fizikavizsgán is használhatjátok a négyjegyű függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is). A közép- és emelt szintű matekérettségire bármelyik kiadást bevihetitek, egyedül az emelt szintű szóbelin nem lehet használni, de a tanároktól kérhettek külön az emelt szintű érettségire összeállított képlettárat.

A matek-, fizika-, biológia-, földrajz- és kémiaérettségin is használhattok számológépet – de csak olyat, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. Emellett szükségetek lehet körzőre, vonalzókra és szögmérőre is.

Földrajzi atlasz

A földrajzi atlasznak a középszintű írásbeli érettségi második részénél, illetve a közép- és az emelt szintű szóbelin is hasznát vehetitek, míg az emelt szintű írásbelin nem használhatjátok. Mivel rengeteg adatot tartalmaz, nem árt a vizsgák előtt átlapozni, és megjegyezni, hogy mit hol találtok - így nem a vizsgán kell majd értékes perceket töltenetek a keresgéléssel.

©

Történelmi atlasz

A történelmi atlasz a legjobb legális puska az érettségin - közép- és emelt szinten, a szóbelin és az írásbelin is használhatjátok, igaz, emelt szinten csak az írásbeli második részének megoldásához.

Helyesírási szótár

A magyarérettségin továbbra is használhattok helyesírási szabályzatot, minden teremben négyet kell biztosítani a vizsgázóknak, vagyis nem kell saját példányt vinni. A helyesírási szótárt a töriérettségin is elkérhetitek.

Szótár

Az angol-, német-, francia-, olasz-, spanyolérettségin (és minden, élő idegen nyelvből szervezett érettségin) csak az íráskészséget tesztelő IV. részhez lehet nyomtatott szótárt használni - ez a közép- és az emelt szintű vizsgákra is vonatkozik.

Így tanulhattok az Egyesült Államokban vagy Németországban ösztöndíjasként

Külföldön szeretnétek tanulni vagy kutatni, de ehhez némi anyagi támogatásra is szükségetek lenne? Mutatunk négy olyan ösztöndíjprogramot, amelyre érdemes pályázni. Amerikai ösztöndíj magyar középiskolásoknak Egyéves amerikai ösztöndíjra pályázhatnak magyar középiskolások, a programot az Egyesült Államok kormánya finanszírozza. A 2019-2020-as tanévre október 31-e a jelentkezési határidő. További információt itt találtok.