szerző:
Eduline

Hol találjátok a szóbeli magyarérettségi tételsorát? Hány százaléktól van meg a kettes? Mi van, ha összekeveritek Berzsenyit Kazinczyval? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a szóbeli magyarérettségiről.

Hány százaléktól van meg a kettes?

Egy tantárgyból 25 százalékot, vizsgarészenként - vagyis a szóbelin és az írásbelin - minimum 12 százalékot kell elérnetek a ketteshez. Ha az írásbelin sikerült 12 pontot szereznetek, készülhettek a szóbelire. Ha nem, a szóbelire nem is mehettek el. Arról, hogy egyes tantárgyakból hány pontot kell szereznetek a ketteshez, itt olvashattok.

Milyen tételekből kell felkészülni az emelt szintű vizsgára?

Az emelt szintű szóbelire mindenhol ugyanazokból a témakörökből kell felkészülni, az idei témaköröket itt nézhetitek meg.

Ugyanezek a tételek középszinten is?

Nem, a középszintű szóbeli vizsga tételsorát a középiskolátok magyarszakosai állítják össze. A tételsor legalább 20, legfeljebb 25 magyar nyelvi, és legalább 20, legfeljebb 25 irodalmi tételből áll.

Honnan tölthetek le kidolgozott tételeket?

A legnagyobb buktató, ha válogatás nélkül szedtek le az internetről tételeket. Az eduline által megkérdezett magyartanár szerint a tételkidolgozáshoz a Fazekas Enciklopédiát, illetve a magyar-irodalom.elte.hu/sulinet oldalt érdemes böngészni, ahol Arany János, József Attila, Petőfi Sándor életművéről olvashattok, de műelemzések és gyakorlófeladatok is vannak. A Nemzedékek Tudása Akadémia videókkal készült az érettségi szezonra: a videótételeket itt találjátok.

Mennyi idő van a tételek kidolgozására? 

A tételhúzás után harminc percetek van a felkészülésre, ennyi idő alatt a nyelvtan- és az irodalomtételnek is a végére kell érnetek. A felelés tizenöt perces: a nyelvtantételre általában öt, az irodalomra pedig tíz percetek van. Emelt szinten húszperces a felelés.

Legális puskák?

A szóbelire saját szöveggyűjteményt nem vihettek, de a teremben találtok majd irodalmi szöveggyűjteményt, kötetet (vagy magát a szöveget kinyomtatva), egynyelvű szótárat, művelődéstörténeti térképet, illetve képzőművészeti albumot.

Hogyan értékelik a szóbelit?

Tartalom (25 pont)

Előadásmód (25 pont)

Nyelvtani, irodalmi, kulturális tájékozottság

 Világos, tagolt szöveg- és mondatszerkesztés

Tárgyi tudás

 Lényegkiemelés

Gondolatgazdagság

Logikus érvelés

Rendszerezés

Megfelelő szóhasználat

 

Érthető előadásmód

Mivel lehet a legnagyobbat bukni?

Ha meg sem szólaltok, vagy ha visszadobjátok a tételt. Arra sem szabad várni, hogy a tanár kérdezzen, önállóan kell beszélni. Gyakori hiba, hogy a szóbelizők a vázlatot olvassák fel ahelyett, hogy szépen felépített, összetett mondatokban fogalmaznának.

Pontot vonnak le, ha összekeveritek a szerzőket, és nem annak a műveiről beszéltek, aki a tételben szerepel. Gyakori hiba az is, ha nem a művet elemzitek, hanem a szerző pályaképét mutatjátok be, vagy az életrajzát mesélitek el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!