szerző:
Eduline

Egyre népszerűbb az e-felvételi: tavaly a felvételizők 70 százaléka jelentkezett az online felületen keresztül.

©

Egyre népszerűbb az e-felvételi: tavaly a felvételizők 70 százaléka jelentkezett az online felületen keresztül. Hogy ne okozzon nehézséget az űrlapok kitöltése, összeállítottunk egy rövid útmutatót.

1. lépés: regisztrálj

Március 1-ig jelentkezhettek a 2013 szeptemberében induló alap-, mester- és osztatlan szakokra, illetve felsőoktatási szakképzésekre. Ha elektronikus úton szeretnétek felvételizni, először regisztrálni kell a Felvi honlapján. Bejelentkezés után a jobb oldali Szolgáltatások menüben az E-felvételire kattintva léphettek be a rendszerbe. A felvételi időszak legfontosabb határidőit itt nézhetitek meg, a felvételi pontszámítás szabályairól itt olvashattok, a jelentkezéssel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

2. lépés: fogadd el a felhasználási feltételeket

Az első belépésnél el kell fogadni a felhasználási feltételeket: ezek az online jelentkezéshez kapcsolódó jogokat és kötelességeket rögzítik.

3. lépés: a biztonsági kóddal lépj be az e-felvételi rendszerébe

A regisztrációkor megadott e-mailcímre a rendszer egy egyedi biztonsági kódot küld, amelyet érdemes megőrizni, mivel a továbbiakban ezzel léphettek be az e-felvételi rendszerébe.

4. lépés: add meg a személyes adataidat

Először a személyes adatokkal kapcsolatos űrlapot kell kitölteni, ahol többek között a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és az elérhetőségeket kell megadni - az űrlap mellett részletes leírás segíti a kitöltést. Rögtön ezután a Testreszabás menüpontban kell nyilatkozni többek között arról, hogy melyik évben érettségiztetek, illetve tanultatok-e külföldön.

Ha végeztetek, az oldal alján menthetitek el az adatokat: az eletronikus rendszernek az az előnye, hogy ha hibásan töltitek ki az adatlapokat, nem enged továbblépni, így az érvénytelen jelentkezés esélye minimális. Ha elmentettétek a beállításokat, bármikor újra visszatérhettek az e-felvételihez.

©

5. lépés: válaszd ki, hová szeretnél jelentkezni

A megjelenő listából választhatjátok ki azokat a képzéseket, ahová beadjátok a felvételi kérelmet. Az idén már nem lehet korlátlan számú helyre jelentkezni: maximum öt helyet lehet bejelölni. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges képzése egynek számít, így összesen tíz sort tölthettek ki az e-felvételi rendszerben.

A 9000 forintos alapdíjért három szakot jelölhettek meg: ha állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre is jelentkeztek, ez hat sort jelent. A két további szakért további két-két ezer forintot kell fizetni. A sorrenden az egyes képzések kiválasztása után, illetve később is módosíthattok, március 1-ig. Ne felejtsétek el a Sorrend mentése gombra kattintva elmenteni a változtatásokat.

Ha az osztatlan tanárképzéseket is szeretnétek látni a legördülő listában, pipáljátok ki a jelölőnégyzetet az egyes karoknál.

©

6. lépés: add meg a középiskolád és felsőfokú tanulmányaid adatait

Nem kell ismerni a középiskola OM-kódját, elég kiválasztani az intézményt a listából, és a rendszer automatikusan kitölti az üres mezőt. Ezután a már elvégzett vagy folyamatban lévő felsőfokú tanulmányokról kell nyilatkozni.

7. lépés: rögzítsd az eredményeidet

A felvételi pontszám kiszámításához meg kell adni a középiskolai és – amennyiben már korábban befejeztétek a középiskolát – érettségi jegyeket. Fontos, hogy a középiskolai tanulmányi pontok számítása nem kötelező: ha az érettségi pont kétszerese kedvezőbb, ezt a táblázatot üresen is hagyhatjátok. A Többletpontok menüpont alatt pedig többek között a nyelvtudást igazoló bizonyítvány, pluszpontra jogosító hátrányos helyzet és sportteljesítmény adatait kell megadni.

©

8. lépés: töltsd fel a szükséges dokumentumokat

A középiskolai és érettségi bizonyítvány, valamint a többletpontokra jogosító dokumentumok – például a nyelvvizsga-bizonyítvány – másolatát a megadott feltételeknek megfelelően fel kell tölteni az e-felvételi rendszerébe. Ügyeljetek arra, hogy a befényképezett vagy beszkennelt dokumentumokat .jpg., .pdf vagy .rtf formátumban csatoljátok a jelentkezéshez, és a paramétereik megfeleljenek a Súgóban meghatározottaknak.

Amennyiben még nem érettségiztetek le, vagy nem kaptátok kézhez a nyelvvizsga-bizonyítványt, a hiányzó másolatokat július 10-ig tölthetitek fel a rendszerbe.

9. lépés: fizesd be a felvételi eljárás díját

A felvételi jelentkezésért – amelynek alapdíja 9000 forint – bankkártyával fizethettek. Ha nem az e-felvételi rendszerben, hanem banki átutalással fizettek, az összeget az Oktatási Hivatal számlaszámára kell utalni március 1-ig, a bizonytalatot pedig a hitelesítő adatlappal együtt kell beküldenetek.

10. lépés: ellenőrizd és hitelesítsd a jelentkezésedet

Az ellenőrzés után ne felejtsétek el kinyomtatni a hitelesítő lapot, és március 11-ig postára adni az Oktatási Hivatal címére (1380 Budapest, Pf. 1190). A jelentkezéseteket csak ebben az esetben tudják elfogadni. A hitelesítő lap sikeres feldolgozásáról az e-felvételi rendszerében és e-mailben is tájékoztatást kaptok majd.