szerző:
Eduline

Frissítettük pontszámító kalkulátorunkat a 2014-es felvételi szabályai alapján - itt találjátok az útmutatót az eduline kalkulátorának használatához.

1. lépés: tanulmányi eredmények

Itt kell megadnotok a 11. és 12. év végi (ha nyelvi előkészítős osztályba jártok, ezért nem a 12., hanem a 13. év végén fogtok érettségizni, akkor a 12. és a 13. év végi) eredményeket irodalomból, nyelvtanból, matekból, történelemből, idegen nyelvből és egy természettudományos tárgyból. Nem probléma, ha a 11. és a 12. évfolyamon már nem tanultatok kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot vagy természettudományt, annak a két évnek az érdemjegyét kell beírnotok, amelyben utoljára voltak ilyen óráitok, ez akár a 10. és a 11. év végi eredmény is lehet. Itt próbálhatjátok ki a kalkulátort.

Az irodalomból és nyelvtanból kapott jegyeket a kalkulátor átlagolni fogja, de az egyszerűség kedvéért két külön sorban kérjük a két tantárgy jegyeit. Ha az idén fejezitek be a középiskolát, csak április végén tudjátok meg az év végi jegyeiteket - ha azonban már most szeretnétek számolgatni, írjátok be a várható érdemjegyet, és ugyanígy tegyetek az érettségi eredményeknél is.

2. lépés: érettségi eredmények

Az érettségi eredményeit százalékos értékben kell megadni, a harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát. Fontos: válasszátok ki azt a két tárgyat a negyedik oszlopban, amely azon a szakon, amelyre jelentkeztek, kötelező vagy választható.

A következő két dobozban jelenik majd meg a tanulmányi és az érettségi eredményekből kalkulált pontszám - de csak akkor, ha teljesen kitöltöttétek az e-űrlapot, és alul rákattintottatok a "számol" gombra.

3. lépés: többletpontok

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés adatait. Fontos: a kalkulátorunk nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott szakon milyen OKJ-s végzettségeket fogadnak el, ezért csak akkor pipáljátok be, hogy szakképesítésetek van, ha előtte az adott egyetem, főiskola honlapján vagy a Felvi szakkeresőjében már megnéztétek, hogy a képzésen valóban adnak érte pluszpontot. A versenyeredményeknél is ugyanez a helyzet, a kiválasztott intézményeknél kell érdeklődni a részletekről.

Az emelt szintű érettségivel ennél a résznél már nem kell foglalkoznotok, az érettségi eredményeknél minden fontos infót elkértünk (viszont többletpontot csak akkor kaptok, ha legalább 45 százalékos eredményt értetek el az emelt szintű érettségin, ezt a kalkulátorunk is ellenőrzi). Ne felejtsétek el, hogy "előnyben részesítés" címén csak akkor kaphattok többletpontot, ha a dokumentumokat csatoljátok az e-felvételis jelentkezésetekhez.

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a részpontszámokat is ellenőrizhetitek, ha feljebb görgettek.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

Kik nem tudják használni az eduline-kalkulátort?

A kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakos felvételi szabályai szerint készítettük el, tehát ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkeztek, akkor a Felvi kalkulátorát használjátok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkeztek (ebben az esetben ugyanis eggyel több tantárgyból kell érettségiznetek), vagy ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot.

Fontos: ha különböző szakokra felvételiztek, érdemes külön-külön kalkulációkat végezni, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani. Az alapszakos pontszámítási szabályokról itt, a mesterszakos szabályokról pedig itt olvashatjátok el részletes összefoglalónkat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!