szerző:
Eduline

Kedden a biológiavizsgákkal folytatódik az érettségi szezon. Ha ma délután még tanulnátok az írásbelire, adunk néhány tanácsot!

1. tipp: készüljetek fel a változásokra!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán közzétett tájékoztató szerint a középszintű írásbeli feladatainak száma 2017-től az eddigi 8-10-ről 6-12-re módosul - ha szerencsétek van, a vizsgátok évében kevesebb, ha nincs szerencsétek, több feladatot kell megoldani.

Más változás is van: közép- és emelt szinten is kikerül az írásbeli feladatok közül az igaz/hamis típus.

Az emelt szintű írásbeli választható problémafeladatában az esszére maximum 10 pontot lehet adni az új szabályzat értelmében, eddig ilyen korlát nem volt. A feladatra továbbra is összesen 20 pont adható, ahogy eddig.

2. tipp: oldjátok meg az előző évek feladatsorait!

Mivel olyan sok változás nincs, érdemes megoldani az előző évek feladatsorait - itt találjátok a közép- és emelt szintű teszteket.

3. tipp: milyen feladattípusok lesznek?

Erre is érdemes felkészülni. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a feleletválasztós feladatok ilyenek lehetnek: egyszerű választás; összetett választás (a helyes betűk felsorolásával); többféle asszociáció; struktúra-funkció, illetve ábraelemzés; illesztés (párosítás, besorolás - két halmaz közti kapcsolat).

Feleletalkotó feladatok lehetnek: rövid válasz (nem meghatározás, hacsak a követelményrendszerben nem szerepel ez egyértelműen); ábrakészítés vagy -kiegészítés, egyszerű számítás.

4. tipp: ha most még tanultok, zárjátok ki a zavaró  tényezőket!

Már korábban is ezt tanácsoltuk: ne legyen szem előtt a kedvenc (és még be nem fejezett) regényetek, a laptopotok (rajta a kedvenc sorozatotok legújabb részével) vagy bármi más olyan tárgy, amely arra emlékeztetne titeket, mennyivel kellemesebb programokat szervezhetnétek magatoknak tanulás helyett. A telefont is érdemes félretenni, vagy legalább kikapcsolni a facebookos értesítéseket.

Így tanulhattok az érettségire hatékonyan: 4 egyszerű tipp

Belevetnétek magatokat a tanulásba, de valahogy nem tudtok koncentrálni, vagy nem tartjátok elég hatékonynak a tételek átnézését? Mutatunk néhány egyszerű trükköt, ami segíthet. Rakjatok rendet Nem mindegy, milyen környezetben ültök le tanulni - ha folyamatosan a mosatlant, az éppen nem használt tankönyveket, a ledobált ruhákat kerülgetitek, nehezebben fog menni a tanulás.

5. tipp: aludjatok eleget!

A vizsga előtti alvás aranyat ér, ezért érdemes időben lefeküdni. Ha feszültnek érzitek magatokat, menjetek el futni, relaxáljatok, jógázzatok egy keveset, esetleg hallgassatok zenét.

Plusz egy tipp: holnap is olvassatok minket, folyamatosan beszámolunk a bioszérettségiről, tanárokat és diákokat kérdezünk a feladatsorról, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal!

Emelt szintű biológia érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű biológia érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés