szerző:
Eduline

Mit tehettek, ha a sorrendmódosítás után gondoltátok meg magatokat? Lehet már az első félévben szakot váltani? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Jelentkeztem egyetemre, de nem biztos, hogy az első helyen megjelölt helyre szeretnék menni. Olyat lehet, hogy esetleg beiratkozok és rögtön szakot is váltok karon belül?

Nem, az átvételi eljárás nem így működik. Általában legalább egy, de inkább két lezárt félévet kérnek ahhoz, hogy egyáltalán megpályázhassátok az adott szak felszabaduló helyeit, majd a tanulmányi eredményeitek alapján döntenek. Másrészt, bár egyeteme válogatja, de a legtöbb intézményben már májusban-júniusban le kell adni az átvételi kérelmet, és csak elvétve találni olyan egyetemet vagy főiskolát, ahol elég augusztusban jelentkezni, így ha meg is lenne az egy, illetve két lezárt félévetek, akkor is nehéz dolgotok lenne a megfelelő intézmény megtalálásával.

Sajnos a pótfelvételi sem lehet jó megoldás, ha ugyanis a mostani, általános felvételin bekerültök valahová, akkor nem vehettek részt a pótfelvételin - a jelentkezéseteket pedig a sorrendmódosítás határideje után már nem tudjátok törölni sem. Legközelebb keresztféléven jelentkezhettek újra, ekkor viszont jóval kevesebb szakot indítanak az egyetemek és főiskolák, mint amennyit az általános felvételi eljáráson szoktak. Ha mégsem vesznek fel, akkor természetesen ott a pótfelvételi.

Ha viszont úgyis a karon belül mozognátok, akkor érdemes lehet megnéznetek a két szak tantervét. Előfordulhat, hogy az első két félévben elég magas az átfedés a két szak között, ilyenkor ugyanis főleg alapozó tantárgyakat tanítanak. A szabadon választható tantárgyak közül is lehet, hogy felvehettek olyanokat, amelyek inkább a másik szakhoz állnak közel. Ha mindemellett a jegyeitekre is figyeltek, akkor két félév elteltével jó esélyekkel indultok az átvételi eljáráson.

Minden a 2015-ös felvételiről

Tudnivalók a pótfelvételiről

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

Minden a ponthatárhúzásról

Ezek a diákok bukják a felvételit

Ilyen hallgatói nyilatkozatot kell aláírniuk az állami ösztöndíjasoknak

Az állami ösztöndíj feltételei

Ennyien kerülhetnek be az egyetemekre, főiskolákra

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!