szerző:
Eduline

Milyenek lesznek a 2015-ös ponthatárok? Be lehet kerülni az egyetemekre és főiskolákra 280 ponttal? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Három egyetemre is jelentkeztem februárban, de nem tudom, hogy van-e esélyem bekerülni a szakokra. Azt hallottam, hogy 280 pont felett mindenkit felvesznek. Ez tényleg így van?

A minimális ponthatár valóban 280 pont, de ez nem azt jelenti, hogy minden szakra be lehet kerülni ilyen teljesítménnyel. Azokon a képzéseken, amelyekre az év elején meghatározott kapacitásnál (az adott szakon az adott egyetem maximum hány hallgatót tud oktatni) többen jelentkeztek, a felvételizők pontszáma alapján rangsorol majd a rendszer, vagyis könnyen lehet jóval magasabb ponthatár is.

Ott azonban, ahol a jelentkezők száma nem éri el a kapacitásszámot, valóban 280 lesz a ponthatár. Ugyanakkor 2015-ben is csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet azon a tizenhat népszerű szakon, amelyen már harmadik éve határoznak központi ponthatárt, akik elérik a központi ponthatárt. Itt találjátok, mennyibe kerülnek a legnépszerűbb szakok.

Fontos, hogy ezek csak előzetes, minimális követelmények: ha a jelentkezők felvételi pontszáma magasabb lesz, a bekerülési limitet is magasabban húzzák majd meg. A 2015-ös felvételin a tizenhat mellett további huszonöt szakon lesz központi ponthatár: a teljes listát itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!