szerző:
MTI

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a felsőoktatási helyettes államtitkárnál és az alapvető jogok biztosánál...

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a felsőoktatási helyettes államtitkárnál és az alapvető jogok biztosánál kezdeményezi annak vizsgálatát, hogy nem sértik-e a hallgatók emberi méltóságát a felsőoktatási törvény azon előírásai, amelyek szerint az intézmény "fizetési kényszert" alkalmazhat a szüleik által eltartott, jövedelem nélküli diákokkal szemben. A szervezet szerint szülők által eltartott, jövedelem nélküli hallgatóktól nem lehet pénzt követelni.

Keszei Sándor, a szervezet elnöke szerint nem lehet úgy indítani a jövedelem nélküli, érettségizett tanulók kapcsolatát a felsőoktatással, hogy aránytalanul magas összeget kérnek a jelentkezésekért.

A szülői szervezet szerint törölni kell a törvényből azt a passzust, amely arra vonatkozik, hogy nem lehet záróvizsgára bocsátani azt a hallgatót, aki a felsőoktatási intézménnyel szemben fennálló fizetési kötelezettségének nem tesz eleget. Ha a felsőoktatási intézménynek valamilyen indokolt pénzkövetelése van a hallgatókkal szemben, azt csak akkor követelheti, ha a diák már végzett, és munkába állt.

Keszei Sándor újragondolná a szerinte "uzsorajellegű" diákhitel-konstrukciót is, számításai szerint jelenleg húszmilliárd forint a diákhitelt felvevők adóssága. "Ha valaki nem tudja időben visszafizetni a diákhitelt, feketelistára kerül, nem tud más hitelt felvenni, és nem tud bankszámlát nyitni, ami a munkavállaláshoz elengedhetetlen" - fejtette ki.