szerző:
Eduline

Újabb fejezet a kötelezővé tett szakgimis szakmai érettségi botrányában.

©

Lemondott a szakgimnáziumi érettségiken szereplő tételeket készítő bizottság vezetője - idézi az Index a mai Magyar Időket.

Az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok, de a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, ráadásul a feladatsor is hibás volt - közölte a lappal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Baj van a szakmai érettségivel? A Tanítanék és a TASZ segít a diákoknak

Segítenek fellebbezni, ha valaki szabálytalanságot lát. A Tanítanék mozgalom és a TASZ azoknak kíván segíteni, akik 2017-ben szakgimnáziumban érettségiztek, és méltánytalannak, problémásnak vagy akár jogsértőnek találják az érettségi vizsgájukat. Az érettségi döntést követő 5 napon belül lehet fellebbezést benyújtani az eredményt ellen. A szóbeli esetén még a vizsga napján kihirdetik az eredményt.

A gépészeti ismeretek érettségi feladatsora ugyan mindenben megfelelt a kerettantervnek, de a korábbi szakmacsoportos érettségihez képest a tételkészítő bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ez okozhatta a gyengébb teljesítményt. A gépészetvizsgán nem lehetett függvénytáblázatot használni, mert az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendeletben ez nem szerepelt. Az NGM ezek alapján javaslatot tesz a használható segédeszközök felülvizsgálatára.

Az érintettek és az oktatási ombudsman is felszólalt az idei kötelező szakgimnáziumi szakmai érettségik ellen. A diákok csak négy hónappal a vizsgák előtt tudták meg, miből kell vizsgázniuk. Ráadásul sok intézményben a tanárhiány miatt elmaradtak órák a négy év során szakmai tárgyaikból.