szerző:
eduline/mti

Az állam részben fenn akarja tartani a felsőoktatásban az államilag finanszírozott hallgatói státuszt, a tervek...

Az állam részben fenn akarja tartani a felsőoktatásban az államilag finanszírozott hallgatói státuszt, a tervek szerint 30 ezren teljes, 15 ezren pedig részösztöndíjat kapnak, a többi felvételiző csak önköltséges képzésben tanulhat – mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a Felvételi Információs Szolgálat VIII. országos konferenciáján.

Pontváró buli a Millenárison idén júliusban. Jövőre kevesebben örülhetnek
©

A fideszes oktatáspolitikus szerint az önköltséges szakra járóknak jelentős diákhitelre lesz szükségük, ennek visszafizetésére az egyik lehetőség, hogy a hallgató majdani munkáltatója vállalja át a diákhitel visszafizetését, a törlesztést pedig akkor kezdik meg, amikor a végzettek elhelyezkedtek.

Pokorni Zoltán szerint ha a felsőoktatásba való bejutás követelményévé teszik a nyelvvizsgát, akkor a hátrányos helyzetűek még kisebb eséllyel pályáznak a továbbtanulásra. Szerinte a nyelvi érettségi magasabb szintű teljesítését lehetne a felvételi kritériumául szabni.

Az oktatási bizottság elnöke hozzátette: több tízezer hallgató nem veheti át diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt, ezért a legújabb kormányzati döntés értelmében az intézmények 2016-ig mentesíthetik azokat az egyetemistákat a nyelvvizsga-követelmények alól, akik tanulmányaik befejezése után három éven belül nem tudnak nyelvvizsgát szerezni. Erről az egyetemek, főiskolák szenátusainak kell dönteniük.