szerző:
Eduline

Alkalmassági vizsga, motivációs levél, pontvadászat - ez vár azokra, akik 2014-ben osztatlan tanárképzésre felvételiznek. Utánajártunk, mit kell tudni a motivációs levélről.

©

Mire kell a motivációs levél?

Az osztatlan (közismereti, művészeti, szakmai) tanárképzés felvételi eljárásához tartozik egy pályaalkalmassági vizsga. Ennek az első része a motivációs levélre épül, ez alapján beszélgetnek a jelentkezővel a terveiről és arról, hogy miért akar tanár lenni. A tanárszakosok alkalmassági vizsgájáról itt találtok további részleteket.

Milyen nyelven kell megírni?

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara például csak magyar nyelvű motivációs leveleket fogad el, akkor is, ha idegen nyelvet szeretnétek tanítani, de erről érdemes megkérdezni a kiválasztott felsőoktatási intézményt. Az mindenesetre biztos, hogy a motivációs levél nem az idegen nyelvi képességeket méri.

Kik fogják elolvasni?

Egyetemi-főiskolai oktatók, akik az alkalmassági vizsgán is részt vesznek. Mivel a motivációs levélnek valóban úgy kell kinéznie, mint egy levél, ezért nyugodtan címezzétek a szak oktatóinak.

Hogyan kell megírni?

A motivációs levél stílusában pont olyan, mint amilyet a munkáltatók kérnek. Bár rengeteg mintát találtok a különböző álláskereső oldalakon, ezekből csak a formai követelményeket lessétek el, a sablonmondatokat ne vegyétek át.

A levél lényege ugyanis az, hogy a ti saját motivációitok, a tanári pályáról alkotott képetek szerepeljen benne, és ne klisék (hogy csak egy példát említsünk: ki hitte volna egy tanárszakra jelentkezőről, hogy szereti a gyerekeket?). Végig tartsátok szem előtt, hogy az itt leírtak alapján kell majd beszélgetnetek a felvételiztetőkkel, tehát szóvirágok helyett konkrétumokat írjatok a levélbe.

Mi szerepeljen benne?

Gondoljátok végig a következő kérdéseket. Miért akartok tanárok lenni? Mit vártok ettől a pályától? Hogyan képzelitek el magatokat tanárként? Mit gondoltok a későbbi társadalmi szerepvállalásotokról? Ezekhez személyes élményeket, történeteket is fűzhettek. Ha volt olyan jó vagy rossz élményetek, amely a tanári pálya felé terelt benneteket, nyugodtan írjátok le. Fontos, hogy kifejtsétek, ti hogyan oldottátok volna meg a helyzetet, miért gondoljátok, hogy jobban kezeltétek volna a szituációt, vagy éppen mit csinálnátok pont úgy, mint egykori tanáraitok. Az osztatlan tanárképzésről itt még több cikket találtok.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!