szerző:
Eduline

Csak néhány ponttal csúsztatok le az állami ösztöndíjas helyről, ezért most egy évet ki kell hagynotok az egyetem, főiskola előtt? Így vághattok neki jövőre nagyobb eséllyel, több ponttal a felvételinek.

©

1. Nyelvvizsga

A 2015-ös felvételin nyelvvizsgáért összesen 40 többletpontot kaphattok: 28 pont jár a komplex középfokúért, 40 pedig a komplex felsőfokúért. Sajnos akkor is csak 40 pontot kaphattok, ha két középfokú nyelvvizsgátok van, de érdemes megcsinálni a másodikat, hiszen akár 12 ponton is múlhat, hogy bekerültök-e a kiválasztott szakra. Mi vár a 2015-ben felvételizőkre? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

A középfok eléréséhez 550-600 tanórára, és majdnem ugyanennyi önálló tanulásra van szükség - ha csak a nyelvtanulással foglalkoztok, már fél év alatt megszerezhetitek a bizonyítványt. Ha felsőfokú nyelvvizsgát szeretnétek, 700-900 tanórát, illetve ugyanennyi otthoni tanulást kell szánnotok a felkészülésre. Milyen nyelvvizsgákat fogadnak el az egyetemek, főiskolák? Itt találjátok a listát.

Egyszerű megoldás lehet a lováriból vagy az eszperantóból tett nyelvvizsga - ugyanakkor a munkaerőpiacon ez a két nyelv nem sokat ér, ráadásul több egyetem és főiskola a diplomát sem adja ki azoknak, akik csak ezekből a nyelvekből szereznek vizsgapapírt. Átmennétek a középfokú nyelvvizsgán? A legnépszerűbb vizsgatípusok mintafeladatsorait itt találjátok.

2. Emelt szintű érettségi

Az emelt szintű érettségiért összesen 100, tárgyanként 50 többletpont jár, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el. További feltétel, hogy a tárgy az adott szakon kötelező vagy kötelezően választható legyen. Ha úgy döntötök, hogy így szereztek többletpontot, mindenképpen nézzétek meg a vizsgakövetelményeket, illetve az elmúlt évek feladatsorait. Ha nem tanultátok emelt szinten a tárgyat, a volt osztálytársaitok jegyzeteit, illetve a tantervet is érdemes elkérni.

3. OKJ

Ha úgy tervezitek, hogy akár több évet is kihagytok, és szakmát szereztek az egyetem, főiskola előtt, egy OKJ-s képzéssel a pontszámotokat is növelhetitek. Szakirányú szakképesítésért 24 többletpontot kaphattok, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – ezt mindig az adott év felvételi tájékoztatójában nézhetitek meg, de nem valószínű, hogy a 2015-ös felvételin az idei évhez képest sokat változna a lista. Fontos: ha felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, szakképesítésért nem kaphattok többletpontot. Online kurzusok, önkéntesség, munka: így tölthetitek hasznosan a fennmaradó időt.

Ha OKJ-s képzésre jártok, nem fogynak az állami ösztöndíjas féléveitek, így továbbra is 12, illetve - ha az osztatlan szak képzési ideje meghaladja a 10 szemesztert - 14 félévig tanulhattok majd ingyen. Az első szakképesítés megszerzése mindenkinek ingyenes: 21 éves korig nappali tagozatos, iskolarendszerű képzésben, utána pedig esti vagy levelező képzésben tanulhattok térítésmentesen. Az OKJ-ról szóló részletes összefoglalónkat itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!