szerző:
Eduline

Mikor nézhetitek meg az írásbeliteket, és milyen szabályok vonatkoznak a vizsgadolgozatok megtekintésére? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Mikor derül ki,
hány pontot szereztem az írásbelin?

A vizsgadolgozatot és az útmutatót az igazgató által meghatározott helyen és időben tekinthetitek meg - ha szeretnétek, kézzel vagy elektronikus úton másolatot készíthettek, és az értékelésre észrevételt tehettek.

Hol lehet megnézni a dolgozatokat?

Ha egy középiskolában nyújtottátok be az érettségi jelentkezéseteket, a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt) a középiskolában nézhetitek meg. Ha a egy kormányhivatalban nyújtottátok be az érettségi jelentkezést, a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt) a vizsgabehívótokon megjelölt helyen lapozhatjátok át.

Az írásbeli megkezdése előtt tájékoztatni kell arról, hogy hol és mikor tekinthetitek meg a vizsgadolgozatokat, és tehettek észrevételt a szaktanár értékelésére. A megtekintésre, a másolat készítésére egy munkanapot - nyolc órát - kell biztosítani.

Ha nem tudtok megjelenni a megtekintésen, egy szabályos meghatalmazással egy rokon vagy ismerős is megnézheti a kijavított dolgozatot. Természetesen a meghatalmazott másolatot is készíthet a dolgozatról. Ha senki nem nézi meg a dolgozatotokat, az írásbeli vizsga eredményéről az érettségi vizsgabizottság tájékoztató értekezletén fognak tájékoztatni.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Rengeteg tantárgyból érettségiznek ma diákok - mutatjuk a listát

Több mint negyven tantárgyból érettségiznek ma a diákok, reggel 8-tól ugyanis a szakmai érettségi vizsgák kerülnek sorra. Lesz írásbeli többek között nyomdaipari, távközlési, turisztikai, vegyipari, közlekedésgépész, könnyűipari, mezőgazdasági gépész, szépészeti és szociális ismeretekből is - ezekből a tantárgyakból azoknak a szakgimnazistáknak kötelező érettségizniük, akik ilyen szakirányon tanultak eddig.