szerző:
Eduline

Kedden a matematikával folytatódik a 2017-es érettségi szezon, több tízezren futnak neki a közép- és emelt szintű vizsgáknak. Nálunk minden információt megtaláltok, folyamatosan beszámolunk a feladatokról, tanárokat és érettségizőket kérdezünk a tesztről, az írásbeli után pedig jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal! A matematika érettségi nap támogatását köszönjük a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának!

16:30
A holnapi töriérettségire

Milyen töriatlaszt használhattok holnap? Pórul járhattok, ha rossz példányt visztek a vizsgára

Kicsit megtévesztő lehet a rendelet, sokan pórul járhatnak, ha nem figyelnek.

16:19

Mit mondanak a szakértők a mai feladatlapról?

 

Nem volt nehéz a középszintű feladatlap, vélik a szakértők

A szakértők nem osztják több diák véleményét, szerintük igenis megoldható, korrekt, és a tavalyinál nem nehezebb középszintű érettségit írtak matekból. A 17-es feladat azonban mumus lehetett.

15:47
Szavaztatok

 

15:25

Átmennétek a matekérettségin, ha ma lenne? Teszt!

Átmentetek volna az idei matekérettségin? Ebből az ötperces tesztből kiderül

Kedden a matekvizsgával folytatódott az érettségi szezon. A matektesztet általában azok is kitöltik, akik korábban érettségiztek, de kíváncsiak, meg tudnák-e oldani a feladatsort. Most kipróbálhatjátok magatokat, a középszintű feladatsor első részéből vettünk ki öt feladatot.

14:48
Minden a pontozásról

Így pontozzák a matematikaérettségit - minden részlet egy helyen

Hány pontot lehet kapni a középszintű matekérettségi feladataira? Milyenek a pontozási szabályok emelt szinten? Itt minden infót megtaláltok.

14:25

Szavaztál már a sorsdöntő kérdésre, hogy most akkor nehéz vagy pite volt-e a mai matekérettségi? Nem? Itt megteheted.

14:03
Ha reggel lemaradtatok volna róla (és persze, hogy lemaradtatok, hiszen a matekérettségin ültetek), itt van a magyarérettségi hivatalos megoldása: középszint, emelt szint.

13:04

A középszintű matekérettségi első részének megoldásait itt, a második rész megoldásait itt, a válaszható feldadatok megoldásait pedig itt találjátok. Az emelt szintű feladatokról pedig itt tájékozódhattok.

Köszönjük a megoldásokat a Studium Generalénak, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos érettségi előkészítőjének!

11:50

Hibás volt az egyik feladatlap az angol nyelvű matekérettségin.

11:42

Itt vannak az első vélemények a matekérettségiről: nem volt egyszerű, hosszú volt

Megérkeztek az első vélemények a matekérettségiről: középszinten vizsgázók írták le nekünk, mit gondolnak a feladatsorokról. Várjuk a további véleményeket Facebookon és e-mailben ([email protected]).

11:22
Várjuk a véleményeket!

Matekból érettségiztetek? Írjátok le, milyen volt, e-mail-címünk: [email protected], de a Facebookon is várjuk a véleményeket.

11:11
Megérkezett az első vélemény

Évek óta sztem a legkönnyebb volt..
9:50kor már kész voltam :D

11:00
És ebben a percben...

vége a középszintű matekérettséginek. Nemsokára jövünk a megoldásokkal!

10:42
A rabok is vizsgáznak

A balassagyartami börtönben is a matek van terítéken.

©

10:36
Már csak 24 percük van...

... a középszinten vizsgázóknak. A vizsga után jövünk a nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokkal!

10:11
Drasztikusan csökken az érettségizők száma

Az idén 308300-an tesznek középszintű érettségit, és 41000-en emelt szintűt. Mind a két szám az eddigi évekhez képest drasztikusan csökkent.

©

9:54
Itt vannak az első infók a középszintű matekérettségi második részéről

A középszintű matekérettségi hosszabb feladatainak többsége valószínűleg nem okoz majd problémát a vizsgázóknak, de a választható példák között van nehezebb feladat is. A fontos matematikai témák mind előkerülnek: van síkgeometria, sorozat, statisztika, egyenlet, függvények, koordinátageometria. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

9:44
Hányan vizsgáznak?

Matematikából középszinten 1.239 helyszínen 70.597 vizsgázó, emelt szinten 88 helyszínen 3.527 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Matematika középszinten 1.766 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten 74 vizsgázó angol, francia, német, spanyol és szerb nyelven tesz érettségi vizsgát.

9:30
Már a második részt írják a diákok

Azok az igazán nehéz feladatok. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak.

A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

8:55
Plüss, kóla és izgulás: képek a matekérettségiről

Itt vannak az első képek az idei matematikaérettségiről

Izguló diákok, szőlőcukor és plüssök mindenütt. Mi más lehetne, mint a matek?

8:40
Átlagos nehézségű feladatok matekból

Mondta az eduline-nak nyilatkozó szaktanár. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Alapfeladatok a középszintű matekérettségin, csak egy-két példa okozhat gondot a diákoknak

Átlagos nehézségű az idei középszintű matekérettségi első, rövid feladatokból álló része - így értékelte a tesztet az eduline-nak nyilatkozó szaktanár. A szokásos témakörök, például a valószínűségszámítás, a logaritmus, a gráfok, sorozatok ebben az évben is előkerültek.

8:34
Itt vannak az első infók a matekérettségiről:

Logaritmus, valószínűségszámítás, függvények - ilyen feladatokat kaptak a diákok a matekérettségin

Mértani sorozat, gráfok, logaritmus, valószínűségszámítás és függvények - többek között ilyen feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében.

8:15
Megjelent a tegnapi magyarérettségi hivatalos megoldása

Itt találjátok a középszintű feladatsort és a hivatalos megoldásokat, itt pedig az emelt szintű feladatsort és a megoldásokat.

8:00
Megkezdődött!

Ezekben a percekben kezdődik a matekérettségi az ország középiskoláiban, több tízezren vizsgáznak közép- és emelt szinten. Az eduline-on ma is beszámolunk a legfrissebb infókról, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal! A munkánkat ma a Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos érettségi előkészítője segíti.

7:53
Ezzel a hibával idén is sok pontot lehet veszíteni


Sok pontot veszíthetnek a diákok a matekérettségin, ha a "lényegesebb részszámításokat" nem írják le, csak a számológéppel megkapott végeredményt adják meg - figyelmeztette az érettségizőket az Oktatási Hivatal.

Itt vannak a részletek:

Érettségizők, figyelem! Sok pontot veszíthettek a matekérettségin ezzel a hibával

Sok pontot veszíthettek a matekérettségin, ha a "lényegesebb részszámításokat" nem írjátok le, csak a számológéppel megkapott végeredményt adjátok meg - figyelmezteti az érettségi előtt állókat az Oktatási Hivatal. "A középszintű II. feladatlap és az emelt szintű feladatlap 3. oldalán a vizsgázóknak szóló Fontos tudnivalók 5. és 6. pontja így szól: 5.

7:39
Esőben fogtok  vizsgázni

Legalábbis erről árulkodik az Időkép radaros előrejelzése. Nem baj, legalább azzal a gondolattal kezdhettek neki a vizsgának, hogy mindenki más is otthon ül (hiába van érettségi szünet).

©

7:30
Még 30 perc, és kezdődik a matek

A vizsga után jövünk a nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokkal!

7:00
Kiderült, mikor érdemes matekot tanulni

Nem, a "soha" nem opció. A University of London kutatása szerint reggel, de mindenképp ebéd előtt érdemes matekra oktatni a diákokat, a tanulmány szerint a délelőtti órákban a repetitív módszereket igénylő, egzakt tárgyakat, délután pedig a szubjektív értékelésre is alapozókat érdemes tanítani.

A hipotézist eddig is ismerték, ám Velichka Dimitrova, a londoni intézmény bolgár kutatója Bulgáriában végzett kísérletei igazolták is. Kilenc éven át vizsgálta másodikos diákok teszteredményeit annak fényében, hogy éppen hogyan variálták az órarendjüket. Matekból akkor javultak az eredmények, ha délelőtt oktatták, történelemből pedig a délutáni órák után voltak ügyesebbek a diákok.

6:55
Milyen témakörök kerülnek majd elő?

A feladatsor összeállításakor az alábbi tartalmi arányok az irányadók:

Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
Számelmélet, algebra 25%
Függvények, az analízis elemei 15%
Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
Valószínűség-számítás, statisztika 15%

6:37
Milyen segédeszközöket lehet használni középszinten?

Függvénytáblázatot (akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. Ezekről a vizsgázó gondoskodik, az eszközöket az írásbelin nem adhatjátok kölcsön más vizsgázónak, és ti sem kérhettek kölcsön másoktól segédeszközöket.

6:20
Hány perc alatt kell megoldani a feladatokat?

A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kapnak a vizsgázók, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) a diákok határozzák meg.

Az érettségizők először az első feladatlapot oldják meg, 45 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti a teszteket. Ezután kapják meg a második feladatsort.

6:00
Ma senki nem fog unatkozni, ilyen lesz a középszintű matekérettségi

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

©

A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. "A feladatok a középszintű követelmények keretein belül összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

5:45
Tudtátok?

Matekból angolul, franciául, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb, szlovák nyelven is lehet vizsgázni. Minden évben vannak olyan érettségizők, akik ezt a lehetőséget választják - ők két tanítási nyelvű, valamint nemzetiségi iskolák diákjai.

5:30
Mit találtok az Eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon is!