szerző:
Eduline

Milyen szempontok alapján értékelik a tanárok a magyarérettségit? Utánajártunk.

©

Szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

A javító tanárok egy központi javítási-értékelési útmutató alapján fogják értékelnia dolgozatokat. Ami az érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás feladatrészt illeti, az összesen megszerezhető 10 pont az alábbi szempontok alapján épül fel: tartalmi minőség (4 pont) , szerkezet (3 pont), nyelvi igényesség (3 pont).

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kellett elemezni a magyarérettségin.

A tartalmi minőség szempontjai között szerepel többek között a feladat megértése, a megfelelő mennyiségű és minőségű érvek és a szövegkoherencia. A szerkezeti szempontoknál fontos tényező például a szövegműfaj (érvelés vagy egy hétköznapi, megadott műfajú szöveg - például panaszlevél) követelményeinek való megfelelés, és a megfelelő tagolás (bekezdések). A nyelvi igényességnél az adott beszédhelyzethez illő szókincs és a nyelvhelyesség is elengedhetetlen.

Műértelmező szövegalkotási feladatok

A középszintű magyarérettségi második feladatrészében is az említett szempontok érvényesek, annyi különbséggel, hogy sokkal több pontot lehet rájuk kapni, ezáltal sokkal részletesebb a pontszámítási rendszer is. A tartalmi minőségért 25 pont, a szövegszerkezetért 5 pont, a nyelvi igényességért pedig 10 pont járhat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A 2018-as érettségiről szóló, folyamatos frissülő cikkeinket itt találjátok.

Magyarérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt! Tudósítás percről percre

Hétfőn a magyarral startol a 2018-as érettségi szezon, több tízezren futnak neki a közép- és emelt szintű vizsgáknak. Nálunk minden információt megtaláltok, folyamatosan beszámolunk a feladatokról, tanárokat és érettségizőket kérdezünk a tesztről, az írásbeli után pedig jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!