szerző:
Eduline

Azt kértük olvasóinktól, hogy írjanak nekünk pár sort a mai magyarérettségiről. A legtöbb levélből az érződik, hogy hiába örültek meg elsőre Petőfi Sándor neve hallatán, a szöveghez kapcsolódó szövegértési feladatot nagyon nehéznek találták.

©

Itt találjátok a középszintű és az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását.

A szövegértési feladatsor nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg: első rész, második rész.

Folyamaosan frissülő tudósításunkat pedig itt találjátok.

A legtöbb diák szerint nagyon kevés idő állt a rendelkezésükre egy nehéz feladat megoldására.

Maga a szövegértés nem volt kifejezetten nehéz, ahogy az érvelés se, azonban idő hiányában két feladatot ki kellett hagynom.

Nagyon jól sikerült. Egyáltalán nem izgultam. Szerintem nagyon hálás feladatokat kaptunk.

A magyar érettségi első részére szerintem és több osztálytársam szerint is nem volt elég idő. Amikor mondták, hogy 30 perc van hátra, még kb 2-3 feladat megoldatlanul állt a szövegértésből. Több olyan feladat volt, amit mondatokkal kellett kifejteni és kevesebb, ami rövid választ igényel. Ez szerintem nagy nehezítés.

Mind a 4 évben ötös voltam mind irodalomból, mind nyelvtanból, de ez a szövegértés rajtam kifogott. A szöveg jól értelmezhető volt, a kérdések már annál kevésbé. Sokszor kellett perceket gondolkodnom azon, hogy mit akar egyáltalán a kérdés, és közel sem vagyok biztos benne, hogy rájöttem.

Véleményem szerint az idei magyar érettségi első része nagyon nehéz volt, a kérdések többsége érthetetlen volt. Az érvelésre már alig maradt idő, és a témája sem volt könnyű. A második részben viszont ismert költőket kaptunk, ami kicsi könnyebbség volt, viszont a novella se egy megszokott novella volt.

Borzalmasan kevés idő volt a szövegértésre az osztályom 90 %-a azt mondta hogy nem tudta befejezni, és maradtak üresen feladatok nekik is...

A szövegértésben a szöveg könnyű volt, a hozzá tartozó feladatok annál kevésbé. Pár kérdésnél nem is lehetett pontosan érteni mire gondoltak, mit várnak válasznak. A szövegértéshez több idő kellett volna.

Szerettem volna egy erős magyart írni, de az első részre, ha valaki rendesen át akarja gondolni a megoldásokat, és egy jól felépített, hiánytalan érvelést akar megfogalmazni, kevés az idő. A végén csak kapkodás volt, magamhoz képest nem tudtam azt a teljesítményt nyújtani amit szoktam.