szerző:
Eduline

Az egyes szakok esetében tapasztalható kisebb állami szerepvállalás „átgondolt döntés eredménye”, ezért...

Tandíj - ez vár a jogász- és közgazdászképzésen tanulókra
©

Az egyes szakok esetében tapasztalható kisebb állami szerepvállalás „átgondolt döntés eredménye”, ezért visszarendeződés nem várható – mondta az MTI-nek az új felsőoktatási helyettes államtitkár a 2013-as felvételi keretszámokról.

Maruzsa Zoltán hozzátette: az államtitkárság a Felsőoktatási Tervezési Testület szakmai véleményét kikérve teszi meg a keretszámokra vonatkozó javaslatát, de a végső szót – a tárcák, a felsőoktatási és a gazdasági élet szereplőinek, szakértőinek álláspontját mérlegelve – a kormány mondja ki. Az első keretszámok októberben válnak ismertté.

Jövőre sem lesz jobb a helyzet

Ahogy az eduline tavasszal beszámolt, az erőforrás-minisztériumban olyan tervezetek készültek, amely a jogi képzés állami támogatásának teljes megszüntetésével számoltak. Augusztus végi nyilatkozatokból pedig az is egyértelművé vált, hogy nemcsak a jogászképzésen, hanem a gazdálkodástudományi szakokon sem lesznek állami ösztöndíjas helyek 2013-tól, vagyis ezen a két képzési területen csak fizetős formában lehet majd tanulni.

Az újabb vágás alighanem a vidéki, illetve a fővárosi, de kisebb hallgatói létszámmal működő felsőoktatási intézményeket érinti majd rosszul. A Corvinus és az ELTE az állami ösztöndíjasok létszámának drasztikus csökkentése ellenére is fel tudta tölteni férőhelyeit, ráadásul a ponthatárok jelentős csökkentése nélkül, a kisebb intézményektől azonban elszívták a hallgatókat a fizetős képzéseken minimumponthatárt hirdető egyetemek.