szerző:
Eduline

A felsőoktatási felvételin maximum 500 pontot szerezhettek - ebből 100 pontot érnek a középiskolai jegyek. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett azonban valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik a felvételin.

Természettudományos tárgyak

Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha nem volt olyan természettudományos tárgyatok, amelyet legalább két évig tanultatok, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhattok.

Nyelvtan, irodalom: átlagolni kell

Magyar nyelv és irodalomból (vagy nemzetiségi nyelv és irodalomból) évente a két osztályzat számtani átlagát kerekítés nélkül kell figyelembe venni.

Hogyan kell számolni?

Az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni - így maximum 100 pontot szerezhetnek.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tíz fogalom, amit minden felvételizőnek ismernie kell

2019-ben fogtok felvételizni egyetemre vagy főiskolára? Érdemes már most utánajárni, mit jelent, ha állami ösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként fogtok tanulni, és mit jelentenek a különböző betűjelek a szaklistában. Állami ösztöndíj Nevével ellentétben az állami ösztöndíj nem egy hallgatói juttatás, amelyet minden hónapban megkaptok a bankkártyátokra.