szerző:
Eduline

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tavaszi érettségiről: mikor kezdődnek a vizsgák? Milyen tárgyakból tehettek emelt szintű érettségit? Hogyan változnak a felvételi szabályai?

Mikor kezdődik a májusi érettségi?

A tavaszi érettségi szezon az írásbeli vizsgákkal, 2015. május 4-én kezdődik, aznap magyarból fogtok érettségizni, majd 5-én matekból, 6-án történelemből, 7-én angolból, 8-án pedig németből vizsgázhattok. Az utolsó írásbeli május 26-án lesz.

A szóbeli érettségi vizsgákat 2015. június 4-től 26-ig tartják, az emelt szintű vizsgákat június 4-11-ig, a középszintűeket pedig június 15-26-ig. A 2014/2015-ös tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

©

Nem minden tárgyból lehet emeltezni

2015-ben is csak olyan tárgyakból tehettek emelt szintű érettségit, amelyből pontot számolnak az egyetemi-főiskolai felvételin, és létezik belőle emelt szintű érettségi vizsga. A teljes listát itt nézhetitek meg.

Változik a választható tárgyak listája

Utoljára a 2014-es őszi érettségin lehetett vizsgázni a huszonöt egyedileg akkreditált tantárgyból, például angol irodalomból, környezettanból, mikrobiológiából, épületgépészetből, vagy tánc- és mozgásművészetből. A megszűnő érettségi tárgyak listáját itt találjátok. Ugyanakkor 2015-ben bevezetnek egy új választható közismereti tantárgyat, a pszichológiát.

A témakörök

Nyilvánosságra hozták a közép- és emelt szintű informatikaérettségi témaköreit és a szoftverlistákat, illetve az informatikai alapismeretek, a mozgóképkultúra és médiaismeret, az ember- és társadalomismeret, etika, az emberismeret és etika, a társadalomismeret, a gazdasági ismeretek és a katonai alapismeretek tárgyak szóbeli témaköreit és projekttémáit, valamint a közép- és emelt szintű testnevelésvizsga részleteit. Itt találjátok a részleteket.

Ezeken a szakokon kötelező az emelt szintű érettségi

Több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen is elvárás az emelt szintű érettségi. Természetesen ilyenkor jár többletpont, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el. A szakok listájáért kattintsatok ide.

Nehezebb lesz bekerülni az egyetemekre, főiskolákra

Ismét emelik a minimumponthatárt, így az alap- vagy osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig 240 pontot kell szerezniük.  A 2015-ös felvételi pontszámítási szabályairól itt olvashattok bővebben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!