szerző:
Eduline

Idén is módosítottak a pontszámítás szabályain, az egyik legfontosabb változás, hogy az eddigi nyolcvan helyett száz...

Idén is módosítottak a pontszámítás szabályain, az egyik legfontosabb változás, hogy az eddigi nyolcvan helyett száz pluszpontot lehet majd szerezni, vagyis 480 helyett az 500 a maximális pontszám. Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatjátok ki.

©

Emelt szintű érettségi – max. 50 pont

Az emelt szintű érettségiért 2012-től 40 helyett 50 pontot lehet szerezni. Mivel legfeljebb két emelt szintű érettségivel lehet többletpontot gyűjteni, ez azt jelenti, hogy kitűnő tanulmányi eredménnyel nyelvvizsga nélkül is el lehet érni a maximális 500 pontot.

Nyelvtudás – max. 40 pont

A nyelvtudásért alapszakokon, egységes, osztatlan képzésen és felsőfokú szakképzésen összesen 40 pont jár. B2 (középfokú) komplex (C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28, C1 (felsőfokú) komplex bizonyítványért pedig 40 pluszpontot kaphatsz. Amennyiben egy sajátos nevelési igényű diák igazoltan nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a szóbeli vagy írásbeli bizonyítványért is megadhatják neki a 28, illetve 40 pont. Fontos: egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár pluszpont.

Előnyben részesítés – max. 40 pont

Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért és gyermekgondozásért összesen maximum 40 többletpontot lehet kapni. A hátrányos helyzetű diákok legfeljebb 20, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők pedig 40 pluszponttal kalkulálhatnak. Ugyanennyi többletpont jár a fogyatékossággal élő és a gyermeket gondozó jelentkezőknek is.

Tanulmányi és művészeti versenyeredmények – max. 80 pont

A versenyekért az elért eredménytől függően kaphatsz többletpontot: Az OKTV és a SZÉTV versenyen elért 1–10. helyezésért például 80 többletpont jár, a TUDOK versenyein 24 pluszpontot kapnak a nagydíjas diákok, az Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Versenyért pedig 20 többletpontot adnak azoknak, aki minimum harmadik helyezést értek el. Egy tantárgyból csak egy versenyeredményért kaphatsz pluszpontot, és csak abban az esetben, ha a megjelölt képzésen érettségi vizsgatárgyként szerepel az adott tantárgy.

Szakképesítés – max. 24 pont

Egy adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – erről érdemes tájékozódnod a jelentkezés előtt. Pluszpontot – legfeljebb 24-et – csak egy szakképesítésért kaphatsz, ha azonban felsőfokú szakképzésre jelentkezel, akkor a korábban megszerzett bizonyítványért nem jár többletpont.

Sporteredmény – max. 16 pont

16 többletpontot kaphatsz, ha világ- vagy Európa-bajnokságon legalább 3. helyezést érsz el, az országos bajnokságon elért 1-3. hely pedig 8 pluszpontot jelent a felvételin. Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatod ki.