szerző:
Eduline

Még egy hónapotok van a 2016-os felvételi jelentkezési határidejéig: milyen hibákat érdemes elkerülni az e-felvételi kitöltése közben? Ezeket gyűjtöttük össze.

1. hiba: nem figyeltek a határidőkre

Jegyezzétek meg: február 15-ig kell véglegesíteni az elektronikus jelentkezési lapokat. Ha csak egy napot késtek vele, lemaradtok a 2016-os felvételiről. A személyes adatok megadásához, a dokumentumok feltöltéséhez és a szakok kiválasztásához idő kell, úgyhogy ne hagyjátok az utolsó percekre.

©

2. hiba: nem figyeltek a betűkódokra

A képzéseket az e-felvételi rendszerében egy legördülő listából választhatjátok ki - az intézmény és a szak neve mellett azonban figyeljetek a betűkódokra is, nehogy véletlenül egy mesterképzést válasszatok ki az alapszak helyett, esti képzést a nappali, esetleg fizetős szakot az állami ösztöndíjas helyett.

Rövidítések

A: alapképzés

O: osztatlan mesterképzés (ilyen például az orvosi vagy a jogászképzés)

F. felsőfokú szakképzés

M: mesterképzés

N: nappali képzés

E: esti munkarendű képzés

L: levelező képzés

T: távoktatás

A: állami ösztöndíjas

K: önköltséges

3. hiba: nem nézitek a képzés helyszínét

Számos nagy egyetem több városban is elindítja ugyanazokat a képzéseket, az oktatás helyszíne minden szak neve után szerepel, zárójelben.

4. hiba: változtattok, de nem hitelesítitek újra az e-jelentkezést

Fontos: ha hitelesítitek a jelentkezést, de a jelentkezési határidő előtt még változtattok az adatokon, vagy új dokumentumot adtok hozzá, akkor újra kell hitelesíteni az egészet. Tehát érdemes akkor hitelesíteni, amikor már biztosak vagytok abban, hogy semmin nem akartok változtatni.

Hasznos infók

A pontszámítási kalkulátor segítségetekre lehet, azt itt találjátok.

A 2015-ös felvételi ponthatárok is támpontot adhatnak, itt nézhetitek meg őket.

A 2016-os felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket innen elérhetőek.

A 41 szak listáját, amelyen központi ponthatárt húztak, itt találjátok.

5. hiba: nem fizetitek be időben a felvételi díját

A fizetés határideje ugyanaz, mint a jelentkezési határidő, tehát február 15. Bankkártyás fizetést a megadott bankkártyatípusokkal tudjátok intézni, átutaláskor pedig az Oktatási Hivatal számlaszámára kell elküldenetek az eljárási díjat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!