szerző:
Eduline

15 550-en tanulhatnak szeptembertől részösztöndíjas formában, az oktatási államtitkárság múlt héten hozta nyilvánosságra az intézményekre lebontott keretszámokat. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a részösztöndíjról és a jelentkezésről.

©

Mi az a részösztöndíjas képzés?

Az új felsőoktatási törvény szerint a hallgatók finanszírozási jogállása háromféle lehet: állami ösztöndíjjal támogatott, állami részösztöndíjjal támogatott, valamint önköltséges. Az állami részösztöndíjjal támogatott képzés költségeinek felét az állam, másik felét pedig a hallgatók állják.

Ki kaphat állami részösztöndíjat?

Állami részösztöndíjra magyar állampolgárként mindenképpen jogosultak vagytok - persze csak akkor, ha eléritek a meghatározott ponthatárt. Emellett az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokból érkező, a menekült és a bevándorló státuszú hallgatók is igénybe vehetik a támogatást.

Mit kell ráírni a jelentkezési lapra?

Úgy jelentkezhettek részösztöndíjas képzésre, ha az adott képzésnél a finanszírozási forma oszlopban a „K” betűjeles képzést jelölitek meg. Amennyiben eléritek a kellő pontszámot, az Oktatási Hivatallal kötött hallgatói szerződés aláírásakor nyilatkozhattok arról, hogy a teljes egészében önköltséges képzés helyett az állami részösztöndíjjal támogatott képzési formát választjátok.

Milyen képzési területeken indul részösztöndíjas képzés?

Fontos, hogy nem minden képzési területen jelölhetitek meg a részösztöndíjas finanszírozási formát. A költségek felének fizetését a műszaki, a természettudományi, az informatikai képzési területekhez tartozó alapképzési szakokon vállalhatjátok, ezen kívül a földmérő és földrendező mérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, tájrendező és kertépítő mérnöki, az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzési szakokon lehet a részösztöndíjas finanszírozási formát választani. A részösztöndíjas keretszámot intézményekre lebontva itt nézhetitek meg, az állami ösztöndíjas létszám táblázatát pedig itt találjátok.

Ha valaki a részösztöndíjas finanszírozási formát jelöli meg, így kell elvégeznie az egyetemet?

Nem, az átsorolás rendszere megmarad. Az egyetemek és főiskolák rangsort állítanak fel a tanulmányi eredmény alapján: a legjobb teljesítményt elérő önköltséges hallgatók átkerülhetnek a „megüresedett” állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott helyekre. Ugyanígy előfordulhat, hogy a rosszabbul teljesítő, ingyenes képzésben részt vevő diákoknak a következő tanévben részben vagy egészben meg kell téríteniük tanulmányaik költségét.