szerző:
Eduline

Két hibával kerültek ki az emelt szintű biológia feladatlapok az intézményekhez tegnap reggel. Egy olvasónk szerint zavaró volt, hogy a vizsga közben javítani kellett, az Oktatási Hivatal azonban eredményesnek tartja a helyzet kezelését. A feladatlapok egy sor szűrőn átmennek, ennek ellenére maradt a lapokban a két hiba.

©

A tegnapi bioszérettségi hivatalos megoldókulcsait itt találjátok.

Egy fogalmazási hiba és egy rossz irányba mutató nyíl miatt szakították meg kétszer – igaz, csak rövid időre – a biológia érettségit tegnap – ezt egy olvasónk jelezte felénk.

Érdeklődtünk az Oktatási Hivatalnál, hogy milyen jellegű probléma volt a feladatlapokkal, és ott is megerősítették, hogy történt két kisebb, a megoldásokat nem befolyásoló hiba, amit javítani kellett.

Mint írták: „A tegnap délelőtti biológia írásbeli érettségi vizsga megkezdése előtti ellenőrzésen a tételkészítő bizottság elnöke észlelte, hogy az egyik emelt szintű feladat szövegében – a pontos értelmezhetőség céljából – egy ragot törölni kell.” Bár az OH szerint a hiba észlelésekor a lapokat még nem osztották ki, olvasónk arra panaszkodott, hogy ezt is csak kiosztás után javították.

A másik hibáról, amit később vettek észre, a következőt írta a hivatal: „A vizsga közbeni ellenőrzés során a tételkészítő bizottság elnöke észlelte, hogy az egyik emelt szintű feladat szemléltető ábráján – a pontos értelmezhetőség céljából – két nyíl irányát javítani kell. A hiba észlelése után azonnal – az erre az esetre az OH-ban kidolgozott standard eljárásrend szerint; az ADAFOR programon küldött üzenettel, és emellett az érintett vizsgahelyszínek telefonos értesítésével is – az OH kezelte, így a vizsgázók a szükséges (helyes) információhoz időben hozzájutottak.”

A feladatlapokat egy szakemberekből álló bizottság állítja össze, több verzióból sorsolnak, majd szakmai és nyelvi lektoráláson megy keresztül, mire eljut a vizsgázók asztalára.

„A legnépesebb vizsgatárgyak, így a biológia esetében is az Oktatási Hivatal e mellett további ellenőrzéseket épít be a folyamatba. A sorsolás után a feladatlapot újabb két független szakértő, gyakorló szaktanár megvizsgálja, és észrevételeit megbeszéli a tételkészítő bizottsággal. A szóban forgó feladatsor is ezeken a folyamatokon ment végig. Sajnálatos, hogy ennek ellenére két apró – hozzá tesszük, hogy a megoldást tartalmi tekintetben nem befolyásoló – hiba maradt azokban.” – írja az OH.

„Ha – mint ahogy most is történt – a problémára vizsga közben vagy azt közvetlenül megelőzően derül fény, a hivatal egy hivatalos üzenetküldő rendszer (ADAFOR) segítségével azonnal értesítést küld a vizsgahelyszínekre” - írják. Emellett telefonon is értesítik az intézményeket. Az OH szerint ez a rendszer eredményesnek bizonyult a tegnapi esetnél.

Érettségi 2016 megoldások

Megjelent a középszintű német megoldása is

Az angol érettségi hivatalos emelt és középszintű megoldásai

A hivatalos töriérettségi megoldásai

A töri emelt hivatalos megoldásai

A matekérettségi középszint hivatalos megoldókulcsa

Az emelt matek hivatalos megoldásai

A középszintű magyar hivatalos megoldása

Az emelt magyar hivatalos megoldása

Emelt szintű biológia érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű biológia érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés