szerző:
Eduline

Ha szeptemberben állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas képzést kezdtek meg, hallgatói nyilatkozatot kell aláírnotok. Az államira felvett elsőévesek mellett azok is kénytelenek lesznek beleegyezni a nyilatkozatban foglaltakba, akik eddig önköltséges helyen tanultak, most pedig államisra kerültek át.

©

Sok kérdés érkezik hozzánk hasonló kérdésben, ezért érdemes átvenni, miről is nyilatkoztok.

Egyrészt arról, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzitek a diplomát, másrészt pedig, hogy az ezt követő húsz évben legalább az állami ösztöndíjas képzéssel megegyező ideig hazai munkaviszonyban dolgoztok.

Fontos, hogy csak az aktív félévek számítanak ebbe bele, tehát egy hat féléves alapképzést négy év (kilenc szemeszter) alatt kell elvégeznetek, ám ha közben volt passzív félévetek, az nem számít ebbe bele.

Fontosabb cikkeink a felvételivel kapcsolatban

Szakok, amikre a legnagyobb a túljelentkezés

Brutál albérletárak várják a frissen felvett hallgatókat

Fontos egyetemi applikációk, amit nektek is le kell töltenetek

A sok felvételiző miatt emelkedhetnek idén a ponthatárok

A hazai munkavégzés kiszámolásához tudnotok kell, hogy egy szemeszter öt hónapnak, vagyis 150 napnak felel meg, a példában szereplő hat féléves alapképzés után - ha sikerül hat félév alatt elvégeznetek - hatszor 150 napig, azaz 900 napig kell hazai munkaviszonnyal rendelkeznetek valamikor a diplomaszerzést követő húsz évben. Az sem elvárás, hogy ez összefüggő időszak legyen, és nem kell rögtön a diplomázás után munkába állnotok.

Az ösztöndíj felét vissza kell fizetnetek, ha nem fejeztétek be időben a képzést, ehhez tartozik az is, ha abbahagyjátok a tanulmányaitokat. Részösztöndíj esetén, mivel az állam állja a tandíj felét, értelemszerűen a negyedét kell visszafizetni.

A képzési díj egészét a hazai munkavállalás nem teljesítése esetén kell visszafizetni.

Alap- és mesterszak, illetve felsőoktatási szakképzés esetén az első, osztatlan mesterképzésnél pedig a második félév után még anélkül hagyhatjátok ott az egyetemet, hogy bármit vissza kellene fizetnetek. Ha a szak elhagyása után egy éven belül beiratkoztok egy másik képzésre, szintén mentesültök a visszafizetés terhe alól.

Ha mégis visszafizetésre kerül a sor, kérhető részletfizetés: ha a tartozás 5 millió forint alatt van, maximum 10 évre, 5 millió fölött pedig legfeljebb 15 évre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!