szerző:
Eduline

Elstartolt a 2015-ös felvételi: milyen követelményeknek kell megfelelnetek, és milyen kötelezettségeket kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjjal szeretnétek tanulni? Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Minimumponthatár, kapacitás

A legtöbb szakon ahhoz, hogy állami ösztöndíjas helyet szerezzetek, két feltételnek kell megfelelnetek: egyrészt el kell érnetek a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt - ez 2015-ben alap- és osztatlan képzéseken 280, felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 pont. A pontokat az emelt szintű érettségiért és nyelvvizsgáért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó többletpontok nélkül kell összegyűjtenetek.

©

A szakos kapacitás, amelyet a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az adott szaknál nézhettek meg, azt mutatja, hogy az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésre összesen hányan kerülhetnek be. Eilveg azok, akik elérik a minimumponthatárt, és beférnek a szakos kapacitásba, államis helyet szerezhetnek, az intézmények ugyanakkor a minimálisnál magasabb limitet is meghatározhatnak. A 2015-ös felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

41 szak: el kell érnetek az ösztöndíjas ponthatárt

41 szakon központi, előzetes ponthatárt határoztak meg: ezeken csak az kerülhet be állami ösztöndíjas helyre, aki ezt eléri. Fontos, hogy ezek is csak minimális követelmények: ha a szakos kapacitás és a jelentkezők pontszáma alapján magasabb ponthatár alakul ki, az lesz a limit az ösztöndíjas képzésen. A 41 szak ponthatárát itt találjátok, a 16, korábban is központi ponthatáros képzés önköltségét itt, az újabb 25 képzés tandíját pedig itt nézhetitek meg.

Alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot

Ha állami ösztöndíjas helyre kerültek be, a beiratkozáskor alá kell írnotok az úgynevezett hallgatói nyilatkozatot (korábbi nevén hallgatói szerződést), amelyben vállaljátok, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzitek a diplomátokat, illetve hogy az ezt követő húsz évben legalább a tanulmányaitoknak megfelelő ideig hazai munkaviszonyban dolgoztok.

Ellenkező esetben a képzés költségének felét, illetve a teljes összeget vissza kell fizetnetek. A részleteket itt olvashatjátok.

12 félévig tanulhattok ingyen

Állami ösztöndíjjal összesen 12 félévig tanulhattok ingyen - a támogatási idő 14 félév abban az esetben, ha 10 félévnél hosszabb osztatlan képzésre kerültök be. Egy adott szakon a képzési időn felül maximum két félévig tanulhattok ingyen, egy hat féléves alapképzésen tehát maximum nyolc félévig, egy négy féléves mesterszak esetén pedig hat félévig. A részleteket itt találjátok.

Csak egy évre szól az állami ösztöndíj

Fontos, hogy az állami ösztöndíj egy tanévre szól: ha nem feleltek meg a követelményeknek - egy év alatt legalább 30 kreditet el kell végeznetek, és el kell érnetek az intézmény által meghatározott tanulmányi átlagot -, csak önköltséges képzésen folytathatjátok a tanulmányaitokat.

A legjobb tanulmányi eredményű önköltséges hallgatóknak is van lehetőségük ösztöndíjas helyet szerezni. A legfontosabb kérdéseket és a válaszokat itt olvashatjátok.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!