szerző:
Eduline

Hiába jó a száma a bizonyítványnak, és hiába kapcsolódik az adott alap- vagy osztatlan képzéshez, vannak olyan képzési területek, amelyeken nem adnak többletpontot az OKJ-s végzettségért.

©

Ahogyan arról már korábban írtunk, az OKJ alapján adható többletpont több tényezőtől is függ. Ám van olyan eset, amikor hiába felel meg minden feltételnek a bizonyítvány, mégsem ójár érte a 32 pont.

Az Oktatási Hivatal szerint adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak.

Melyek azok a képzési területek, ahol nem jár többletpont az OKJ bizonyítványért?

Államtudományi képzési terület: osztatlan államtudományi szak, az alapszakok közül rendészeti igazgatási, rendészeti, nemzetközi biztonság- és védelempolitikai, bűnügyi igazgatási, bűnügyi, katasztrófavédelem, katonai gazdálkodási, katonai logisztika, katonai üzemeltetés, katonai vezetői, nemzetbiztonsági és polgári nemzetbiztonsági

Művészet képzési terület: az osztatlan képzések közül festőművész, grafikusművész, intermédia-művész, restaurátorművész, szobrászművész, színházi dramaturg, színházrendező és színművész szakokon. Alapképzések közül építőművészet, animáció, mozgókép, televíziós műsorkészítő, látványtervezés, designkultúra, formatervezés, fotográfia, tervezőgrafika, textiltervezés, tárgyalkotás, képzőművészet-elmélet, média design, koreográfus, táncművész, táncos és próbavezető, alkotóművészet és muzikológia, előadó-művészet

Művészetközvetítés képzési terület: drámainstruktor, környezetkultúra, képalkotás, kézműves tárgykultúra, zenekultúra

Orvos- és egészségtudomány képzési terület: az osztatlan képzések közül általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, az alapképzési szakokról ápolás és betegellátás, egészségügyi gondozás és prevenció, egészségügyi szervező, orvosi diagnosztikai analitikus

A kivételeket is tartalmazó táblázatot itt találjátok, a 2018-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinkről pedig itt olvashattok.

Hány többletpontot ér az OKJ-s képzés a felvételin?

Hány pont jár az egyetemi-főiskolai felvételin az OKJ-s szakképesítésért? Felvételizők, figyelem, fontos kérdésre válaszolunk. A pontszámítási szabályok alapján 32 többletpontot lehet szerezni OKJ-s végzettséggel, de több feltételnek meg kell felelni.