szerző:
Eduline

Annak sem kell lemondania az emelt érettségit kérő szakokról, aki még az előző rendszerben érettségizett, és így nem rendelkezik ilyen vizsgával.

©

Nem csak a felsőoktatási felvételire, a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára is február 15-ig lehet jelentkezni - ez jelenthet megoldást azoknak, akik a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt érettségiztek, így egy tárgyból sem tettek emelt szintű vizsgát, most azonban olyan szakra felvételiznének, amelyen ez kötelező.

Több képzés esetében is előírás, hogy legalább egy tárgyból emelt szintű vizsgát kell tenni, ha pedig ezt elmulasztja a felvételiző, akkor hiába éri el a megfelelő pontszámot, nem juthat be a szakra.

Azonban olyanok is jelentkezhetnek ezekre a szakokra, akik még 2005 előtt érettségiztek, így nincs emelt szintű vizsgájuk. Előttük két út áll: vagy ismét vizsgáznak az adott tárgyból, ezúttal már emelt szinten, vagy felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesznek.

Arra kell figyelni, hogy utóbbi csak akkor hatásos, ha az adott tárgyból már van vizsgád: ha például egy szakra emelt szintű biológiát kérnek, de te korábban semmilyen szerinten nem vizsgáztál bioszból, nem válthatod ki szakmai vizsgával.

 

Ha a szakmai vizsgán 45 százaléknál jobb eredményt érsz el, akkor a szintért járó 50 többletpontot is megkapod.

A Felvi tájékoztatása szerint a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgákat várhatóan 2017. június 26. és július 6. között tartják majd a felsőoktatási intézmények, a vizsgabehívót az egyetemek, főiskolák küldik el a jelentkezőknek.

Jelentkezni február 15-ig lehet, az e-felvételi rendszerében a kiválasztott szakok és az ott meghatározott érettségi követelmények alapján listából választhatjátok ki, hogy milyen tárgyakból szeretnétek felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tenni.

Az idei felvételivel kapcsolatos friss információkat erre érdemes keresni.