szerző:
Eduline

Másfél éve az iskolák, a tanárok és a szülők nagyobb szabadságot kaptak, a tananyagminimum és a diákok maximális terhelhetősége között ők határozzák meg, pontosan mit tanítanak – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Educatio kiállítás megnyitóján. Az államtitkár szerint a mai oktatási rendszer „rugalmas, személyre szabható, a diákok igényeiből indul ki”.

©

Rétvári Bence szerint az iskolák ma már sokkal nagyobb szabadságot élveznek, mint néhány évvel korábban. A tantervek a minimumot és a maximális terhelhetőséget határozzák meg, a két határ között az iskolák „sokkal nagyobb szabadságfokkal oszthatják be a tananyag mennyiségét, húsz százalékkal eltérhetnek a tantervtől”.

Hozzátette: az iskolák így ki tudják alakítani saját profiljukat, és az osztályközösség szempontjából legmegfelelőbb anyagot állítják össze a diákoknak. Rétvári Bence szerint „ez a rendszer rugalmas, személyre szabható, ez a rendszer a diákok igényeiből indul ki, a diákok javát szolgálja”.

Hozzátette: abban bízik, hogy egyre több iskola él ezzel a lehetőséggel, kialakítják saját profiljukat, és megóvják a diákokat a túlterheltségtől.

Enni sincs idejük a diákoknak, annyi órájuk van

Már a szülők sem bírják nézni azokat a terheket, amiket az iskola rak a gyerekeikre. Már alsó osztályban 6 órája van egy gyereknek, latin közmondásokat és az üvegházhatás fogalmát magoltatják velük. A szülők tanulócsomagokat vásárolnak, hogy otthon meg tudják tanítani, amit az iskolában a gyerek nem értett meg.