szerző:
Eduline

Legalább 40 ezren tanulhatnak állami ösztöndíjjal jövőre a felsőoktatásban - erre számít Balog Zoltán, az emberi...

©

Legalább 40 ezren tanulhatnak állami ösztöndíjjal jövőre a felsőoktatásban - erre számít Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a hallgatókkal való egyeztetés után azt mondta, hogy a pontos szám függ attól is, hányan jelentkeznek és hányan érik el a kijelölt ponthatárt. A hallgatók felálltak a tárgyalóasztaltól, mert szerintük semmi garancia nincs arra, hogy valóban lesz ennyi ingyen hely, a minisztérium ugyanis ezt nem írta le sehová - írja az Origo.

"Jobb lenne, ha ketten állnánk itt, de egyedül állok" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, miután a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) delegációja megszakította a tizenkét órakor kezdődő tárgyalást. A HÖOK elnöksége nagyjából egyórás egyeztetés után hagyta el a minisztériumot.

Balog szerint a diákság meghallotta a kormány szavát, de szerinte a HÖOK még nem. A miniszter emlékeztetett arra, hogy idén nagyjából 34 ezer állami ösztöndíjas helyet hirdettek meg, szerinte jövőre legalább negyvenezren tanulhatnak majd ingyenesen. Ebbe beletartoznak az alapkézésben, az osztatlan képzésben és a felsőfokú szakképzésben tanulók is.

A pontos számot Balog szerint azért nem lehet meghatározni most, mert a jelentkezők számától és teljesítményétől függ majd. Balog hozzátette, hogy azt is később lehet megmondani, hogy mennyibe kerül majd a költségvetésnek az ösztöndíjak finanszírozása. Szerinte "ha szükséges, költségvetési pluszforrást is igénybe vesznek", mert senki nem maradhat ösztöndíj nélkül, aki teljesíti a felvételi követelményeket.