szerző:
Eduline

Akkor is jár többletpont az emelt szintű érettségiért, ha a kiválasztott szakon egyébként is kötelező legalább egy emelt szintű vizsga? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Magyar szakra szeretnék jelentkezni, ahol kötelező az emelt szintű érettségi magyar nyelv és irodalomból. Ilyenkor is jár többletpont az emelt szintért?

Igen, megkapod az ötven többletpontot. Egyébként csak akkor jár többletpont az emelt szintű érettségiért, ha a tárgy az adott képzési területen kötelező vagy kötelezően választható. A felvételi pontszámítás szabályairól itt olvashattok.

A magyar szak esetében például a magyar nyelv és irodalom mellett az angol-, francia-, latin-, német-, olasz-, orosz-, spanyol- vagy a történelemérettségi eredménye alapján számolható érettségi pont, tehát akkor kaphatsz többletpontot, ha ezekből érettségizel emelt szinten: vagyis emelt szintű matematika- vagy fizikaérettségiért például nem jár pluszpont.

Tantárgyanként 50, maximum 100 többletpontot kaphattok az emelt szintű érettségiért. Ahhoz, hogy ezt megkapjátok, legalább 45 százalékos eredményt kell elérnetek. Mely szakokon kötelező már 2013-tól az emelt szintű érettségi? Itt találjátok a listát.