szerző:
Eduline

Az alap- és osztatlan képzésekre 280 pont alatt nem lehet bekerülni. De mit tehettek, ha nincs ennyi pontotok?

©

A felsőoktatási felvételiről szóló rendelet alapján a 2017-es keresztféléves felvételin (és a 2018-as "sima" felvételin is) 280 a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon. Aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el ezeket a képzéseket. Ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért kapott többletpontokkal együtt, de az egyéb eredményekért járó többletpontok nélkül kell elérni.

Mi a teendőm ha nincs 280 pontotok a felvételin?

Erre a helyzetre több megoldás is van, az első lehetőség, hogy az elkövetkezendő pár hónapban a nyelvtanulásra koncentráltok, és összeszedtek egy nyelvvizsgát vagy egy újabb nyelvvizsgát.

Nyelvvizsga

Ha alap- és osztatlan szakra jelentkeztek, akkor az említett 280 pontot, azaz a minimumponthatárt a nyelvvizsgáért, az emelt érettségiért és az OKJ-s képzésért kapható többletpontokkal együtt kell elérni. Ezért megoldás lehet, ha az érettségiig még megpróbáltok egy nyelvvizsgát szerezni: az államilag elismert, középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár az egyetemi-főiskolai felvételin. 

2018-as pontszámítási szabályok: mennyit ér a felvételin egy nyelvvizsga?

Hány pontot ér a 2018-as felvételin a B2-es és a C1-es nyelvvizsga? Itt van minden pontszámítási információ a nyelvvizsgákról. Az államilag elismert, középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár az egyetemi-főiskolai felvételin.

Emelt szintű érettségi

Az emelt szintű érettségi még több pontot hoz a konyhára. Ha vállaljátok, hogy nem középszinten, hanem emelt szinten vizsgáztok, akkor szintén megkaphatjátok a hiányzó felvételi pontjaitokat, hiszen az emelt szintű érettségiért vizsgánként 50 többletpont jár, ha a felvételiző olyan tantárgyból dönt a nehezebb vizsga mellett, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy, és azon legalább 45 százalékos eredményt ér el. Ezért fontos, hogy utánanézzetek, hogy az általatok választott szakon milyen érettségi tárgyakat fogadnak el, ugyanis nem mindenkinek járnak a pluszpontok. 

Felsőoktatási szakképzés

Ha úgy látjátok, sem az emelt szintű érettségire, sem a nyelvvizsgára nem tudtok felkészülni a következő hónapokban, de szeptemberben mégis egyetemen vagy főiskolán szeretnétek továbbtanulni, a felsőoktatási szakképzések közül választhattok. Ezeken a kétéves képzéseken a minimumponthatár jóval alacsonyabb, mint az egyetemi alap- és osztatlan képzéseknél, mindössze 240. Ennyit kell elérnetek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül (persze ennél magasabb ponthatárt is húzhatnak a jelentkezők számának és teljesítményének megfelelően, de a felsőoktatási szakképzéseken ez jóval ritkábban fordul elő, mint az alapszakokon).

Bár diploma nem jár az elvégzett négy féléves képzésért, viszont felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet kaptok a sikeres záróvizsga után, így előny, hogy nem kell évet halasztanotok. Arról nem is beszélve, hogy ha felsőoktatási szakképzés elvégzése után azonos képzési terület alapképzésén szeretnétek továbbtanulni, többletpontokat kaphattok.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Mi az a felsőoktatási szakképzés? Minden, amit tudnotok kell ezekről a szakokról

Egyetemre, főiskolára felvételiznétek, de még nem találtátok meg a tökéletes szakot? Esetleg nincs annyi pontotok, hogy bekerüljetek valamelyik alap- vagy osztatlan szakra? Egy felsőoktatási szakképzés ilyenkor jó választás lehet. Lássuk, mit érdemes tudni ezekről a kétéves képzésekről. A felsőoktatási szakképzések olyan kétéves képzések, amelyeket egyetemek és főiskolák indítanak.

 

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás