szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem, a címben szereplő összeadást nem írtuk el. A felvételin ugyanis a többletpontokkal maximum 100 pontot szerezhettek. Igen, még akkor is, ha ennél többre lennétek jogosultak.

A 2021-es felvételin - csak úgy, mint a korábbi években - az alap- vagy osztatlan képzéseken, illetve a felsőoktatási szakképzéseken is maximum 500 pontot szerezhettek. Ebből 200-200-at a tanulmányi, valamint az érettségi pontok tesznek ki, 100-at pedig a pluszpontok.

Többletpontot kaphattok emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, esélyegyenlőség jogcímen, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért, tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredményért, sporteredményért és szakképesítésért is.

Fontos azonban, hogy ezekkel akkor is csak 100 pontot gyűjthettek, ha a különböző jogcímeken járó pontok összege ezt meghaladná. Vagyis, hiába tesztek például két tárgyból is emelt szintű érettségit, amiért 50-50 pontot kaphattok, és van mellette még egy nyelvvizsgátok is, utóbbiért már nem kaptok pluszpontot.

Viszont a jelentkezés során érdemes minden igazolást leadnotok az E-felvételi rendszerébe, ami többletpontra jogosít benneteket, ugyanis a pontszámítás a számotokra legkedvezőbb módon fog történni. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egyes szakokon szerezhető többletpontok listája is eltérhet. Szakképesítésért például csak abban az esetben jár a pluszpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után kapható többletpontokkal pedig akkor számolhattok, ha nem az oklevélből történik a pontszámítás, illetve azonos képzési terület szakján tanulnátok tovább.

Arról, hogy pontosan miért és mennyi többletpontot kaphattok, itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!