szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszedtük az összes információt, amit a mai vizsgáról feltétlenül tudnotok kell.

A magyar-, a matek- és a történelemérettségi után ma reggel 9-kor több ezer diák ül le megírni az angolérettségi feladatsorát közép- és emelt szinten egyaránt. Középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig 20 ezren vizsgáznak.

A diákoknak egy 4 részből álló feladatlapot kell kitölteniük, amire középszinten 180, emelten pedig 240 perc áll majd rendelkezésükre. Ezekkel tesztelik olvasottszöveg-értési, nyelvhelyességi, hallottszöveg-értési készségüket, valamint íráskészségüket. Ezekre középszinten részenként 60, 30, 30 és 60, emelt szinten pedig 70, 50,30 és 90 percük. A vizsga alatt a nyelvhelyesség (második rész) után lesz egy 15 perces szünet, ami alatt kifújhatják egy kicsit magukat a már negyedik érettségijüket író diákok.  

Középszinten összesen 117 pontot lehet gyűjteni, minden rész 33 pontot ér, kivéve a hallott szöveg értését mérő feladatsor, ott 18 pontot lehet szerezni. Az emelt szintű vizsga összpontszáma kereken 120 pont, minden feladatsor 30 pontot ér.  

Az egyetlen segédanyag, amit használhattok a vizsga alatt, az a szótár: egy- és kétnyelvű is lehet, de ezt csak az utolsó részben, az íráskészség feladatainál alkalmazhatjátok. Fontos: a helyszínen nem biztosítanak szótárt, csak arra a példányra számíthattok, amit ti vittetek magatokkal.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.