szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfő reggel a magyarvizsgákkal kezdődik a 2021-es májusi érettségi szezon. A diákoknak nem lesz egyszerű dolguk: tavaly március óta alig két és fél hónapot jártak iskolába, az érettségire is főként otthon, online tanári segítséggel készültek fel. Nagy kérdés, vajon a közép- és emelt szintű feladatsorok összeállítói kedveznek-e a végzősöknek, és a szokásosnál könnyebben feldolgozható esszétémákat választottak-e ki.

173 tanítási nap - tavaly március óta ennyi időt töltöttek otthon, online oktatással az idei végzősök. Bár a középiskolák tarthattak kiscsoportos, személyes felkészítő foglalkozásokat, a diákok nagyrészt egyedül voltak kénytelenek felkészülni az érettségire.

„A 19. századig, a romantikáig terjedő időszakot tanulhatták a diákok rendes iskolai körülmények között, a későbbi szerzőket és műveket már online. Az pedig nem vitás, hogy az online forma értékcsökkentett tanítást jelentett az elmúlt hónapokban” – mondta korábban az Eduline-nak Szabó Roland, a budapesti Szent István Gimnázium magyar-történelem szakos vezetőtanára arról, milyen szerzők műveinek örülnének a diákok az idei középszintű magyarérettségin.

A vezetőtanár szerint a klasszikus korszakokból származó, klasszikus műfajokat követő versek elemzése egyébként is könnyebben szokott menni a diákoknak a műfaji szabályosság mentén. A modern versek jóval kötetlenebbek, viszont a témájuk sokkal közelebb áll a mai kor problémáihoz. „De az, hogy kihez melyik korszak vagy költő életműve áll igazán közel, az egyén- és tanárfüggő, hiszen azon is múlik, hogy a magyartanár milyen életműveket hangsúlyoz az órákon” – mondja Szabó Roland.

Az elmúlt években egyébként több alkalommal kaptak József Attila-, Kosztolányi Dezső-, Berzsenyi Dániel-, Tóth Árpád- és Radnóti Miklós-verset a középszinten vizsgázók.

Szóbeli nem lesz, a végleges pontszám az írásbelin múlik

Magyarból több 73 ezren vizsgáznak - többségük, 71 ezer diák középszinten, 2 ezer emelt szinten. Mind a közép-, mind az emelt szintű írásbeli 240 perces, a diákok a feladatok megoldásával összesen 100 pontot gyűjthetnek – mivel idén sem tartják meg a szóbeli vizsgákat, a végső pontszám az írásbelin elért eredményen múlik majd.

A középszinten érettségizők két feladatsort kapnak: az első egy szövegértési tesztet és szövegalkotási feladatot tartalmaz, ezeket 90 perc alatt kell megoldaniuk. A 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti a dolgozatokat. A szövegértési feladatsor egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szövegre vagy publicisztikai műre épül – a diákoknak először értelmezniük kell a szöveget, majd különböző, a szöveghez kapcsolódó kérdésekre válaszolniuk. Ezzel összesen 40 pontot gyűjthetnek.

Ezután következik a rövid szövegalkotási feladat. A vizsgázók két lehetőség közül választhatnak: vagy egy megadott téma alapján írnak érvelő szöveget, vagy egy megadott műfajban, megadott témáról készítenek egy gyakorlati jellegű szöveget. Bármelyiket is választják, a szöveg terjedelmének 120-200 szavasnak kell lennie. Ebben a részben a maximális pontszám 10.
A középszintű magyarérettségi második részére 150 percet kapnak a vizsgázók, akik itt is két feladat közül választhatnak. Vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két műről írnak összehasonlító elemzést. A terjedelem 400-800 szó, a javítók maximum 40 pontot adhatnak az elkészített szövegre, ezen felül az egész dolgozat helyesírására jár maximum 8 pont, az írásképre pedig 2 pont.

Az emelt szintű magyarérettségi 240 perces, a diákok maguk dönthetik el, melyik feladatra mennyi időt szánnak. Az írásbeli egyik része egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor, amely egy irodalmi vagy nyelvi témájú értekezéshez, esszéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz, drámához kapcsolódik. A helyes válaszokkal legfeljebb 40 pontot lehet szerezni.

A vizsgázóknak emellett két szövegalkotási feladatot is meg kell oldaniuk – egy műértelmező, illetve egy reflektáló esszét. A szövegekre maximum 50 pontot adhatnak a javítók, a dolgozat egészének helyesírására 8, az írásképre pedig 2 pontot.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.