szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hónapokig tartó bizonytalanság után, több mint 111 ezer vizsgázóval és speciális szabályokkal indul a 2021-es érettségi szezon. Sok diák és tanár arra számít, hogy a hónapok óta tartó távoktatás miatt a tételkészítő bizottságok könnyű feladatsorokkal készülnek, mások szerint az idei végzősök mindenképpen hátrányból indul majd a vizsgákon.

Idén is lesz József Attila vagy Berzsenyi-vers a magyarérettségin? Novellát is lehet majd elemezni, és tényleg könnyű lesz az idei feladatsor? Az elmúlt egy-két napban főként ilyen kérdések mozgatták meg a végzős középiskolásokat, akik 173 otthon töltött tanítási nap után vágnak neki az érettséginek.

Négyórás magyarvizsgával indul ma a 2021-es tavaszi érettségi szezon. Az Oktatási Hivatal adatai szerint összesen 72 303 végzős középiskolás érettségizik, rajtuk kívül 39 447-en tesznek majd legalább egy tárgyból vizsgát – utóbbiak általában az egyetemi felvételi miatt, magasabb összpontszám reményében vágnak neki újra az érettséginek. A diákok összesen 400 ezer vizsgán vesznek majd részt, 121 különböző tárgyból tartanak emelt szintű, 183 tárgyból pedig középszintű írásbelit.

A tantárgyak száma főként a szakmai érettségik miatt ilyen magas, a legtöbben azonban idén is magyarból írásbeliznek majd: középszinten 71 121-en, emelt szinten 2380-an. Kedden matekból több mint 73 ezren, szerdán történelemből 74 ezren, csütörtökön angolból 68 ezren, pénteken németből 15 ezren.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok.

Szóbeli nélkül: mindent egy lapra

Valószínűleg még egy érettségi szezon sem váltott ki annyi vitát, mint az idei – végzős középiskolások több tucat petíciót indítottak a könnyítés érdekében, sokan úgy érzik ugyanis, hogy a hónapok óta tartó távoktatás miatt nem tudtak megfelelően felkészülni a vizsgákra, sőt még az ország vezető gimnáziumainak igazgatói is kiálltak amellett, hogy valamilyen formában kompenzációra lenne szükség, az idén végző évfolyam ugyanis komoly hátrányból indul a vizsgákon.

Egészen április elejéig úgy tűnt, hogy a hagyományos formában zajlik majd az idei érettségi, akkor azonban a járvány harmadik hulláma miatt a kormány úgy döntött, a szóbeliket és a gyakorlati vizsgákat – akárcsak 2020-ban – törlik, a diákok összpontszámát önmagában az írásbeli határozza majd meg. Persze kivételek idén is vannak, pár tantárgyból ugyanis csak szóbeli vizsgarész van – ezeket idén is megtartják, de azok is szóbelizhetnek majd, akiknek nagyon rosszul sikerül az írásbelijük, és a maximális pontszám 25 százalékánál is kevesebbet pontot gyűjtenek össze.

A tanév és az érettségi rendje alapján idén is 9-kor kezdődnek majd a vizsgák az első héten. 2020-ig a vizsgák az első héten is 8-kor kezdődtek, tavaly azonban a járványügyi helyzet miatt egy órával későbbre tették a vizsgakezdést - úgy tűnik, ez továbbra is marad az öt fő tantárgy esetében. A második héttől a délelőtti és a délutáni vizsgák is az "eredeti" reggel 8-as és délután 2-es időpontban kezdődnek majd.

Az idén érettségizőknek is csak egy dobásuk lesz

A diákokat (és a szülőket) más dolog is aggasztotta az elmúlt napokban: azok a középiskolások, akik koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként nem tudnak elmenni a május 3-án kezdődő írásbelikre, leghamarabb 2021 októberében érettségizhetnek le, tavaszi pótvizsga nincs. Pedig napi 1000-2000 új fertőzött mellett bárhol – a köznevelési államtitkár által emlegetett, újranyitott teraszokon, és akár otthon is – elkaphatják a koronavírust a diákok, hiszen az óvodák és az alsó tagozatok április 19-én megnyitottak, vagyis a kisebb testvérek két hete közössége járnak.

„A 2021. május-júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg vagy a projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését az adott vizsgatárgyból, vizsgatárgyakból törölni kell” – ezt válaszolta az Oktatási Hivatal (OH) az Eduline kérdésére. Ezzel elsősorban azok a diákok járnak rosszul, akik szeptemberben már elkezdenék az egyetemet, főiskolát – érettségi bizonyítvány nélkül ugyanis senki nem juthat be a felsőoktatásba.

2020 sem az érettségi éve volt

A KSH adatai szerint 2020-ban nappali és felnőttoktatásban 67,5 ezren érettségiztek le. A jegyek átlaga 3,61 volt, ez jelentősen nem tér el a 2013 és 2019 közötti átlageredményektől, amelyek 3,57 és 3,71 között alakultak. A középszintű vizsgáknál, a főbb tárgyakból látszik, hogy a magyar és a matek kivételével rosszabb eredmények születtek, mint 2019-ben.

Emelt szinten a három fő tantárgyból a vizsgaeredmények átlaga az elmúlt években 66 százalék volt, 2020-ban 60 százalék. Az eredmények romlása főként magyarból látványos: 10 százalékkal kevesebb pontot szereztek a vizsgázók, mint korábban.

Azok, akik fizettek az idei érettségiért (mert például másodjára futnak neki a vizsgának), de meggondolták magukat, és idén mégsem mennek el az írásbelire, visszakaphatják a vizsgadíjat, a jelentkezésüket pedig egyszerűen törlik. Az Oktatási Hivatal ma teszi közzé a díj visszatérítésére vonatkozó részletes tájékoztatót.

Rengeteg tanárt kell mozgósítani

A járvány miatt a 2021-es írásbeliken is maximum tíz vizsgázó lehet majd egy teremben, legalább másfél méteres távolságban kell leülniük. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a magyarérettségi napján legalább 7300 tantermet kell majd megnyitni, és legalább ennyi felügyelő tanárra lesz szükség.

Az iskolákban lesz kézfertőtlenítő is, ám a maszk nem lesz végig kötelező: az írásbeli alatt a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz maszkot viselniük, a diákoknak a vizsga előtt kötelező, az írásbeli vizsga alatt azonban csak ajánlott.

A dolgozatok karanténba kerülnek, az OH ajánlásai szerint a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Persze az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem is kell bemenniük az iskolába. Az írásbeli dolgozatokat május 31-én és június 1-jén lehet majd megnézni. Ekkor a vizsgadolgozatokat le is lehet fényképezni vagy az iskola a dolgozatot beszkennelheti és elektronikusan elküldheti a diákoknak, és az észrevételeket is e-mailben kell majd elküldeni.

Az érettségi speciális szabályairól az érettségi tisztázó cikksorozatunkban írtunk bővebben - itt többek között megtaláljátok az osztályozási szabályokat és a szóbeliket érintő speciális rendet is.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.