szerző:
Tóth Alexandra - Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leghamarabb 2021 októberében érettségizhetnek le azok a végzős középiskolások, akik koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként nem tudnak elmenni a május 3-án kezdődő írásbelikre. Ezzel elsősorban azok a diákok járnak rosszul, akik szeptemberben már elkezdenék az egyetemet, főiskolát – érettségi bizonyítvány nélkül ugyanis senki nem juthat be a felsőoktatásba.

Látta a szombati fotókat, és reméli, az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket, mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán – ezt mondta hétfő reggel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth Rádióban. Szombat este nagy volt a tömeg Budapest belvárosában, a Madách téren, a Király utca környékén és az Erzsébet téren is, miután a kormány a 3,5 millió beoltott elérése miatt úgy döntött, kinyithatnak a teraszok.

Érettségi: májusi pótvizsga nem lesz

Bár napi 1000-2000 új fertőzött mellett nemcsak a teraszokokon, hanem akár otthon is könnyen elkaphatják a koronavírust a diákok (főleg úgy, hogy a kisebb testvérek például már több mint egy hete bejárnak az iskolákba, az alsó tagozatok és az óvodák április 19-én ugyanis megnyitottak), az érettségi szabályzat nem biztosít pótvizsga-lehetőséget. Idén sem lesz kiskapu azoknak, akik nem tudnak elmenni a májusi írásbelikre.

„A 2021. május-júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg vagy a projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését az adott vizsgatárgyból, vizsgatárgyakból törölni kell” – ezt válaszolta az Oktatási Hivatal (OH) az Eduline kérdésére. Arra voltunk kíváncsiak, pontosan milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik a május 3-án kezdődő írásbelikre koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként nem tudnak elmenni.

Az OH válasza és az érettségi rendelet alapján úgy tűnik, ők leghamarabb 2021 őszén vizsgázhatnak le. A szabály nemcsak az előrehozott érettségire jelentkező (és visszalépést tervező) diákokra vonatkozik, hanem az önhibájukon kívül „távolmaradókat” is.

Mi lesz a felvételivel?

Ez elsősorban azoknak a végzősöknek rossz hír, akik idén felvételiznek egyetemre, főiskolára – érettségi bizonyítvány nélkül senki nem juthat be a felsőoktatásba, de azok is rosszul járnak, akik korábban érettségiztek, idén csak egy vagy két tárgyból vizsgáznak újra, hogy magasabb pontszámmal indulhassanak neki a felvételinek.

Mindez hány diákot érint? Az elmúlt években mindig 100-120 ezer között mozgott a vizsgázók száma, tavaly 113 ezer érettségizővel számoltak egészen addig, amíg be nem jelentették a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításokat, szabálymódosításokat – 2020 májusában csak a végzősök érettségizhettek, de nekik sem volt kötelező, akik úgy döntöttek, hogy a járvány miatt nem szeretnének bemenni az iskolába, ősszel vizsgázhattak. Emellett az előrehozott és a szintemelő vizsgákat is törölték, így mindössze 84 ezren vettek részt az írásbeliken.

Bár az Oktatási Hivatal még nem hozta nyilvánosságra az érettségizők számát, valószínűleg idén jóval magasabb lehet létszám, most ugyanis az előrehozott és a szintemelő vizsgákat is megtartják. A 2021-es felsőoktatási felvételi jelentkezési statisztikáiból az is kiderült, hogy idén 35 ezer 18-19 éves, és további 19 ezer 20-21 éves jelentkező próbálkozik az egyetemeken-főiskolákon, nagy részük valószínűleg idén érettségizik.

A vizsgadíj visszajár

Az OH az Eduline-nak küldött válaszában azt is kiemelte, hogy „amennyiben a vizsgázó az adott vizsga vizsgadíját megfizette, úgy azt számára visszatéríthetik”. Vagyis ha valaki egy vagy több tantárgyból újra szeretett volna érettségizni, de a járványhelyzet vagy a szóbeli törlése miatt úgy dönt, hogy mégsem megy el a vizsgára (vagy koronavírus-fertőzés, házi karantén miatt nem mehet el a vizsgára), visszakapja a pénzét. Ennek részletes szabályait május 3-áig hozza majd nyilvánosságra az Oktatási Hivatal – valószínűleg ekkor derül majd ki az is, hogy pontosan milyen formában és hol lehet majd visszaigényelni a nem teljesített vizsgák díját, illetve visszajár-e a törölt szóbelik „része” a befizetett teljes vizsgadíjból.

Milyen járványügyi szabályok lesznek a vizsgákon?

A tavaszi érettségin maximum 10-en lehetnek majd egy teremben, minimum 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és minden helyszínen biztosítani kell kézfertőtlenítőt. Az írásbelin a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz, érdekesség viszont, hogy bár még az utcán is mindenhol kötelező maszkot hordani, addig a diákoknak csak a vizsga előtt kell maszkot viselniük, az írásbeli alatt nem – az Oktatási Hivatal oldalán közzétett dokumentum szerint ekkor csak ajánlott a maszk.

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, az OH ajánlásai szerint ezeket az írásbeli után 24 órára el kell zárni. Az iskolák akár online is elküldhetik a dolgozatokat a javítóknak, így a tanároknak nem feltétlenül kell bemenniük az intézménybe.

A 2021-es májusi érettségin – hasonlóan a 2020-as vizsgaszezonhoz – a szóbeliket és a gyakorlati vizsgákat nem tartják meg. Persze kivételek idén is vannak, amelyekről itt olvashattok bővebben. Ha szóbelire mégis sor kerül, azokra is hasonló szabályok vonatkoznak majd, mint az írásbelikre: tartani kell a 1,5 méteres távolságot, és a vizsgabizottság tagjainak maszkot kell majd viselniük. Ugyanakkor a diákoknak csak addig kell viselniük majd a maszkot, amíg az épületben várakoznak, a szóbeli felkészülés alatt már csak ajánlott, míg a felelés előtt nem kötelező felvenni.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.