szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ráfordultunk az utolsó hajrára az idei érettségifelkészülésben, jövő héten ilyenkor már a magyarérettségi lesz a hétfői program. Ha a tanulással már megvagytok és csak a gyakorlás, ismétlés van hátra, akkor ezt a hetet érdemes a lehető legjobban kihasználni arra, hogy minden infó rögzüljön. Négy módszert hoztunk, amit érdemes lehet kihasználni.

Mielőtt bármilyen bevált rendszert felborítanátok azzal, hogy új ötletekkel kísérleteztek, ne feledjétek, nem mindenkinek válik be minden, és nem baj, ha a hagyományos tanulási módszer fekszik a legjobban. Viszont, ha megakadtatok, vagy már az extra infók memorizálásánál tartotok, akkor érdemes lehet kipróbálni a következő technikákat.

Memóriapalota

A memóriapalota módszere azt jelenti, hogy a megjegyzendő információkat hozzátársítjátok egy tárgyhoz vagy elképzelt helyszínhez. Akár a valóságban is körbejárhattok a szobátokban, és hozzáképzelhetitek a tárgyakhoz a megjegyzendő adatokat. Fontos, hogy az asszociáció érdekes vagy vicces legyen, mert így könnyebben rögzül.

Először döntsétek el, milyen sorrendben fogjátok megjegyezni az információkat, aztán az egyes tárgyakhoz társítsátok a megtanulandó dolgokat. Ha lehet, minél plasztikusabban képzeljétek el.

Tanulás post-itekkel

A post-iteket nagyon praktikusan lehet a tanuláshoz is használni. Mivel könnyen áthelyezhetők, bárhová tehetjük őket (az íróasztalra, a falra, egy könyvbe), így valahányszor rájuk néztek, mindig eszetekbe jut a ráírt, megtanulandó dolog. Kifejezetten alkalmas idegen szavak tanulásához: különböző tárgyakat lehet az adott idegen nyelven felcímkézni velük.

Ismétlés videókkal

A neten rengeteg rövid oktatóvideó érhető el, amelyeket kiválóan lehet tanuláshoz használni. Ha nemcsak olvassátok az információt, hanem látjátok és halljátok is egyszerre, akkor sokkal jobban megtornáztatja az agyatokat. Ráadásul ezek a videók gyakran nagyon érdekesek és látványosak, ami szintén hatékonyabbá teszi a memorizálást.

Tanulás ismétlőkártyákkal

Az a jó az ismétlőkártyákban, hogy bárhová magaddal vihetitek, és használatjátok őket bármilyen holtidőben. Az ütemterv szerinti ismétlésekkor is nagy hasznukat vehetitek. Egyébként is könnyebben áll neki az ember az ilyen összefoglalások átnézésének, mint hosszú, tömött oldalak átolvasásának.

Mi kerüljön a kártyákra? Csak kulcsszavak, a legfontosabb címszavak, rajzok, képletek, ábrák kerüljenek rá, és ne legyenek rajta teljes mondatok! Ha vizuális típusúak vagytok, hasznos lehet több színt használni, esetleg kis jelet rajzolni a sarokba, amelyről könnyebben beugrik a lap tartalma. A lényeg, hogy értsétek meg az anyagot, ki tudjátok szűrni a fontosat belőle, és ne csak magoljatok!

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.