szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi előtti napokban arra is kell időt hagyni, hogy a megtanult dolgok leülepedjenek. Cikksorozatunk utolsó részében azokat a hibákat szedtük össze, amiket könnyedén kiküszöbölhettek.

Ismét Badacsonyi Panna, a Studium Generale történelem szekcióvezetője és Nyikos Márton a szekció oktatásért felelős középvezetője segítettek nekünk abban, hogyan kerülhetitek el a legtöbbször előforduló hibákat.

Megpróbálod kitalálni, mire gondolhatott a feladatösszeállító

A legsztenderdebb hiba, az, hogy az érettségizők a nagy sietségben nem olvassák el figyelmesen a feladatokat – mondja a töriszekció vezetője. „Furcsán hangozhat, de a feladat félreértelmezése a sok gyakorlás miatt is előfordulhat. Mivel a gyakorlás során mindenki találkozik a legtöbb témakörrel, egy-egy kérdés láttan a vizsgázók hajlamosak „kitalálni,” mire gondoltak a feladatösszeállítók, mi lehet a kérdés.

Előfordul, hogy a felületes olvasás után nem tűnik fel, hogy ez mégsem az a feladat, mégsem az a kérdés. 

Ez az esszéknél a legfontosabb, itt ugyanis ha nem a kérdésre válaszoltok, a feladatmegértésre 0 pontot kaptok, és ilyenkor az egész feladat 0 pontos lesz – hívja fel a figyelmet a szekcióvezető.

Hogy kerüld el ezt a hibát? 

A forrásokat és a feladatokat is nagyon fontos alaposan átolvasni. Ha kell kétszer, ha kell, többször. 180 perc sok mindenre elég, nem éri meg pontokat bukni egy figyelmetlenség miatt. 

Rohansz, mintha kergetnének

A stressz és a kapkodás, izgalom miatt nagyon sokan követnek el olyan hibákat, amiket egy kis odafigyeléssel kikerülnének. Ezzel szintén értékes pontokat bukva – mondja Badacsonyi Panna. 

Hogy kerüld el ezt a hibát? 

A feladatok figyelmes átolvasása mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a megoldásokat le is kell ellenőrizni. Sőt, ha a helyesírásban nem vagytok biztosak (az esszéknél az is számít), akkor kérjétek el a teremben lévő helyesírási szótárak egyikét, azokat ugyanis az iskola biztosítja majd vizsgán. 

A kezdeti sokk megmarad

Az sem egyedi eset, hogy ha valakinek nem jut eszébe elsőre a helyes válasz, akkor rágörcsöl egy adott feladatra, ezért a többi feladatra sem tud majd megfelelően koncentrálni. 

Hogy kerüld el ezt a hibát? 

Egyszerű: nagy levegő, lassíts! Azokhoz a kérdésekhez, amikhez elsőre nem tudtok helyes választ írni, később is visszatérhettek. Fő a nyugalom – ez sok gyakorlással és koncentrálással fejleszthető, tanulható és vizsgahelyzetben is könnyedén előkapható képesség. 

A cikksorozatunk első részét, amiben az otthoni tanuláshoz adtunk néhány tippet, itt találjátok. A második részt pedig az atlaszhasználatról itt olvashatjátok el. A harmadik részben a slágertémák kerültek elő, ezt itt olvashatjátok el. A negyedik rész az esszéírás rejtelmeibe vezetett benneteket, itt olvashatjátok el. Az ötödik rész arról szólt, hogyan kell élesben megírni a feladatsort - készen álltok?

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.