szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a töriérettségivel és az otthoni felkészülési alternatívákkal foglalkozunk.

Már nincs sok hátra a nagy napig, de ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudjátok majd élesben is kihozni a töriérettségiből, a következő napokban még érdemes gyakorolni. Badacsonyi Panna, a Studium Generale történelem szekcióvezetője és Nyikos Márton a szekció oktatásért felelős középvezetője segítettek nekünk abban, hogyan érdemes felkészülni otthonról.

Alapvetően azt tapasztaltuk, hogy a távoktatás a diákoknak és a tanároknak még mindig újdonságként hathat, hiszen nem ez a megszokott rendszer – mondja az Eduline-nak Badacsonyi Panna, a Studium Generale (SG) történelem szekcióvezetője. "A tapasztalatok alapján még egyik oldal sem tudott teljes mértékben alkalmazkodni ehhez a formához. Viszont azt látjuk, hogy a sok negatívum mellett vannak pozitívumok is: például nagyon sok online platformot lehet összekötni a hagyományos oktatással, és ezt a diákok ki is használják."

Szerinte azonban sokat segíthet, hogy online is lehetőség van közösen tanulni, sőt sokszor könnyebb is adott témaköröket közösen kidolgozni. "Most az óra utáni egyéni készülést váltja fel a csoportos munka, ahol a közös gondolkozás a diákoknak is nagy segítséget jelenthet, kicsit pótolhatja az tantermi környezetet" – mondja a szekcióvezető. Az egyensúly a tanulásban azonban nagyon fontos - a tapasztalatokból ugyanis az is kiderül, hogy a diákoknak nagyon nehéz megtalálni a tanulás és a szünet közötti egyensúlyt otthon.

Kicsit azt kell az otthoni tanulásnál is hangsúlyozni, amit az iskolában is – a tanulást mindig a szünet követi.

Ezt otthon is nagyon fontos tartani, hiszen a sok tanulás önmagában, szünet nélkül lehet, hogy pont kontraproduktív lesz - magyarázza a szekcióvezető.

Témák, amik gondot jelenthetnek

A tananyag utolsó leckéinek feldolgozása mindig az év végi témákhoz tartozik, az idő hiánya pedig évről évre, még a klasszikus tantermi oktatásban is visszatérő probléma volt, és most is az. Nagyon szűk időkeret jut ugyanis nagyon nagy tananyagra.

A Kádár-korszakra, a rendszerváltásra, a mai magyar demokráciára, az alapvető gazdasági és állampolgári ismeretekre vagy a globális világ előnyeire és gondjaira nagyon kevés idő jut, ha egyáltalán jut rá idő.

- mondja Badacsonyi Panna. Viszont ezek olyan fontos témák, amik ma is aktuálisak (így talán könnyebb őket feldolgozni, megérteni és kontextusba helyezni), illetve a vizsgán is előkerülhetnek - teszi hozzá. Az utolsó feladat ugyanis a jelenkor történelméhez kapcsolódik és olyan gazdasági vagy társadalmi alapismeretekre kérdezhet rá, ami ugyan egy jó forrással könnyen megoldható, de nem biztos, hogy az órákon olyan gyakran előkerült. Ezeket tehát érdemes még egyszer tüzetesen átnézni a vizsgák előtt.

Tanulás és alternatívák otthon

A kimaradt, nehezen érthető vagy ismétlésre szoruló leckékhez jól jöhetnek a régi Száray tankönyvek és a hozzájuk tartozó adattárak, amiket mind közép- mind emelt szinten nagyon jól lehet használni a készüléshez. Itt nézhetitek meg a kilencedikes tananyaghoz kapcsolódó adatokat, itt a tizedikes adatokat és fogalmakat, ezen a linken a tizenegyedikes és végül a tizenkettedikes adatokat

Videóból is lehet készülni, az SG töriszekciójának külön YouTube-csatornája van a témakörök részletesebb feldolgozásához, megértéséhez. A legfrissebb rész pont a mai magyar demokráciáról fog szólni – árulta el Badacsonyi Panna. 

Ha ennél is több kell, a Corvinus Egyetem csapata idén is tart egy négy napos intenzív felkészítősorozatot Töri Maraton néven, ahol szintén előkerülnek a slágertémák, melyek utolsó átismétlése nagy segítséget jelenthet majd akár az esszéknél is. A 30-60 perces összefoglaló előadásokkal átismételhetitek az összes fontos témát, ami akár közép-, akár emelt szinten előkerülhet. Az előadások április 27-30-án, minden nap 14:00 és 19:00 között lesznek YouTube-on, így bárki, bárhonnan egyszerűen bekapcsolódhat - írják a szervezők. Ha töriből kellene extra segítség, itt jelentkezhettek az eseményre. Persze nem csak töriből lesz maraton, a többi tantárgy érettségi előtti nagy felkészítőiről és a jelentkezésről itt olvashattok bővebben.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.