szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnépszerűbb képzések idén is a gazdaságtudományi szakok voltak, de a számok alapján a modellváltó egyetemeket is többen választották, mint egy évvel korábban – ismertette a legfrissebb statisztikákat Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

„Az egyetemi, főiskolai jelentkezések összesítése alapján azt látjuk, hogy a magyar fiatalok bíznak a hazai intézményekben: idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly. A 101 844 jelentkezés több mint 11 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest (akkor 91 458-an felvételiztek - a szerk.) – fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. Azt azonban nem tette hozzá, hogy a tavalyi év az elmúlt 19 év negatív rekordja volt a felvételin, így annyira nem meglepő, hogy többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy éve.

©

Schanda Tamás a részletes adatokat ismertetve elmondta, a legnépszerűbbek idén is a gazdaságtudományi szakok voltak, itt 20 266-ról 22 403-ra emelkedett a jelentkezők száma. A bölcsészettudományi képzésekre bő ezerrel, 11 002 helyett 12 066-an felvételiztek, a műszakiakra 9876 helyett 10 588-an, pedagógusképzésre a tavalyi 8245 után idén 9787-en, orvos- és egészségtudományira pedig 8619-en jelentkeztek – ez 1208-cal több, mint az egy évvel ezelőtti szám.

Az ITM miniszterhelyettese kitért a modellváltó intézményekkel kapcsolatos adatokra is. Szerinte "a fiatalok számára vonzóak a már most vagy hamarosan új rendben működő intézmények", ugyanis azokra az egyetemekre, amelyeken már megtörtént a modellváltás, 2477-tel többen jelentkeztek, mint tavaly. Amelyeknél egyelőre a szenátusi döntés született meg a váltásról, de még nem valósították meg az átalakítást, azokra pedig 3822-vel több ember adta be a felvételijét, mint az előző évben – mondta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!