szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek, akkor nagyon fontosa, hogy már most tisztában legyetek azzal, milyen feltételekkel tanulhattok ingyen az egyetemen. Mutatjuk, mi vár rátok a hallgató szerződésben.

Összesen 12 félévig tanulhattok ingyen felsőoktatási szakképzésen, alap-vagy osztatlan képzésen és mesterképzésen. Minden olyan félévet bele kell számolni a támogatási időbe, amelyre aktiváltátok magatokat, vagyis bejelentkeztetek. De mit kell vállalnotok az ingyenességért cserébe?

A magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles:

  1. az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (oklevélszerzési kötelezettség), ÉS
  2. az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani (20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség).

Mit takar pontosan az oklevélszerzési kötelezettség? Például azt, hogy egy 6 féléves szakot legfeljebb 9 félév alatt el kell végeznetek.

Arról, ki mentesül a munkaviszony alól mondjuk szakváltás esetén, itt írtunk le mindent. Arról pedig, hogy mi számít bele az államilag támogatott félévekbe és mi nem, itt olvashattok bővebben.

A 2021-es felvételiről itt olvashatjátok a legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!