szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mit is jelent pontosan a duális képzés? Milyen kötelezettséggel jár, ha ilyen képzésre jelentkeztek egy "sima" szak helyett, illetve van-e eltérés a jelentkezések menete között? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Kezdjük az elején: mit jelent pontosan a duális képzés?

A duális képzésben a hallgató a felsőoktatási tanulmányai mellett vállalja, hogy egy minősített partnerszervezetnél a képzési idő alatt gyakorlatot végez. Ennek eredményeként munkatapasztalatot szerez, és szakmai kompetenciáit már a képzés alatt megerősíti - írja a Felvi.

Milyen szakokon érhető el ez a képzési forma?

Duális képzésre műszaki, informatikai, agrár, természettudomány és gazdaságtudományi képzési területen, illetve az orvos- és egészségtudomány képzési területnek az egészségtudományi területén indított gyakorlatigényes alap- és mesterképzési szakjain, valamint szociális munka alapképzési szakon lehet jelentkezni.

Miben más, mint egy "hagyományos" szak?

A képzés intézményi (elméleti) és gyakorlati szakaszokból áll, azonban ez képzésenként és partnerszervezetenként eltérő lehet. A duális képzésben és a hagyományos képzési formában részt vevő hallgatók kurzusai, vizsgakövetelményei megegyeznek, az iskolapadban ugyanazt a tudást szerzik meg - olvasható a tájékoztatóban.

Eltérés viszont, hogy a hallgatóknak kettős jogviszonyuk van: egyrészt hallgatói jogviszonyban állnak az adott felsőoktatási intézménnyel, másrészt hallgatói munkaszerződést kötnek a képzésben részt vevő partnerszervezettel. Utóbbi szintén a duális képzés teljes időtartamára szól, a szerződés lejárta után a hallgatónak nem kötelező a partnervállalatnál maradnia.

Jelentős különbségek vannak a szünetekben és a vizsgaidőszakokban is, mivel a duális képzésben részt vevők ekkor töltik a gyakorlatukat. A vizsgák miatt viszont nem kell aggódni, ezekre természetesen a partnerszervezetek elengedik a hallgatókat. Ezen felül a diákok szabadságot is kivehetnek - évente minimum 20 napot. A gyakorlati munkáért fizetés is jár, amelynek összege legalább a jogszabályban meghatározott kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) hatvanöt százaléka.

Hogyan lehet jelentkezni duális képzésre?

A duális képzési formában induló szakokat a Felvi oldalán az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt a meghirdetett képzéseknél lábjegyzet jelöli - az ilyen lábjegyzettel rendelkező képzésre kell leadni a jelentkezéseteket, ha duális formában tanulnátok. Fontos azonban, hogy az E-felvételi rendszerében a duális képzésre utaló lábjegyzet nem jelenik meg, így azt még a jelentkezés leadása előtt érdemes ellenőriznetek, hogy jót jelöltetek-e meg.

A jelentkezés viszont még nem elég, a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött partnerszervezetek valamelyikénél is sikeresen kell teljesítenetek egy kiválasztási eljárást, illetve a felvételi ponthatárt is el kell érnetek ahhoz, hogy biztos helyetek legyen. Ha minden akadályt sikerült leküzdeni, akkor a beiratkozáskor kell majd jelezni, hogy duális képzési formában szeretnétek tanulni. Ez azt jelenti, hogy a sikeres kiválasztás még nem kötelez titeket semmire, dönthettek úgy, hogy inkább a hagyományos, nem duális formában kezditek meg tanulmányaitokat.

A duális képzésekről bővebben itt olvashattok. A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!