szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha mesterképzésre szeretnétek jelentkezni a keresztféléves felvételin, azt ugyanúgy az E-felvételi rendszerén keresztül, február 15-ig tehetitek meg, mint az alap- vagy osztatlan szakok esetén. Ugyanakkor van néhány szabály, ami eltér a két rendszer között.

Máshogy számolják a pontokat 

A mesterképzésre jelentkezők rangsorolásáról a felvételi kormányrendeletben meghatározott keretfeltételeknek megfelelően, a felsőoktatási intézmény meghirdetett képzésenként saját hatáskörben dönt, a jelentkezők által elért felvételi eredmények alapján - olvasható a Felvin. Éppen ezért a pontos felvételi követelményekről és a rangsorolás módokról felsőoktatási intézményenként kell tájékozódnotok.  

Minden felsőoktatási intézménynél egységes azonban az, hogy:  

  • összesen maximum 100 pontot szerezhettek, amiből legalább 50 pontot kell elérnetek - ennél kevesebbel ugyanis sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges hallgatóként nem kezdhetitek meg a mesteres tanulmányaitokat. 
  • a mesterképzésen maximálisan szerezhető 100 ponton belül az egyes többletpontok jogcímeit, mértékét és ezek megállapításának rendjét a felsőoktatási intézményeknek külön-külön kell meghatározniuk. 
  • kötelező többletpontot adni az esélyegyenlőség alapján, azaz hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért (jogcímenként külön-külön kell meghatározni a kapható többletpontokat). Az esélyegyenlőség jogcímen legalább 1, de legfeljebb 10 többletpontra vagytok jogosultak.  
  • az értékelés független attól, hogy mely felsőoktatási intézményben szereztétek a korábbi okleveleteket.  

A pontozásba álltalában beleszámít a már megszerzett oklevél minősítése, vagy éppen az átlaga, a záróvizsga eredménye, esetleg a felvételi eredménye. De nézhetik akár a tantárgyi teljesítményt is, illetve mérvadó lehet a motivációs beszélgetés eredménye is.  

Az alapképzéses végzettség önmagában nem elég a felvételhez 

Ahhoz, hogy felvegyenek benneteket mesterre, teljesítenetek kell a bemeneti követelményeket, amelyeket ebben a táblázatban nézhettek meg.

Az előzményként elfogadott alapképzési szakok lehetnek: 

  • teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehetők, 
  • valamint meghatározott kreditek teljesítésével figyelembe vehetők (azaz nem teljes kreditértékkel beszámíthatók) - ezekről a felsőoktatási intézmény dönt.  

Amennyiben csak a minimálisan előírt szakterületi kreditszámmal rendelkeztek, akkor felvehetnek titeket a képzésre, viszont a kreditszám különbözetét a mesterképzés első két félévében meg kell szereznetek. Ha pedig egyáltalán nem ismerhetők el az alapképzésen megszerzett kreditjeitek a mesterképzéshez, akkor nem is kerülhettek be az adott szakra. Mivel a kreditelismerés teljesen a felsőoktatási intézmények hatáskörébe tartozik, ezért erről bővebben az adott egyetemnél vagy főiskolánál tudtok érdeklődni. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!