szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha ti is a 2021-es felvételi eljárásban jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, akkor érdemes már most tisztában lennetek azzal, mikor és mennyit kell fizetnetek felvételiért.

A felsőoktatási felvételi eljárás alapvetően díjmentes, ha három jelentkezési helyet jelöltök meg. Azonban a további jelentkezési helyek számától függően kiegészítő eljárási díjat kell fizetnetek, az Oktatási Hivatal számlaszámára banki átutalással, vagy bankkártyás fizetéssel - áll a felvételi tájékoztatóban. Ennek összege - a három képzés megjelölése után - további jelentkezési helyenként 2000-2000 forint. A befizetési határidő pedig megegyezik a jelentkezési határidővel, azaz 2021. február 15.

Mi történik, ha nem fizetitek be az összeget?

Súlyos következményekkel számolhattok, ugyanis ha a kiegészítő eljárási díjat részben vagy egyáltalán nem egyenlítitek ki, akkor a tartozás összegének megfelelő számú jelentkezési helyetek (a 2021. február 15-i állapot szerint) kizárásra kerül. A jelentkezési helyek közül a kizárás az utolsó helyen megjelölt jelentkezési hellyel kezdődik és a tartozás összegének megfelelő számban történik - hívja fel a figyelmet a Felvi.

Van kiskapu

Amennyiben ugyanannak a jelentkezési helynek az államilag támogatott és önköltséges formáját is megjelölitek - azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el -, akkor ezt ugyan két sorban kell feltüntetni a jelentkezéskor, ám az eljárási díj szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül. 

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen hat helyre is jelentkezhettek ingyenesen, ha a három díjmentesen megjelölhető képzésnek az állami ösztöndíjas és az önköltséges formáira is jelentkeztek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek feltétlenül egymás után kell állniuk az általatok felállított sorrendben. Azaz megtehetitek például, hogy első három helyen megjelölitek a három képzés államilag támogatott formáját, majd a negyedik helytől veszitek ezeknek az önköltséges változatát.

Külön eljárási díj is lehet

A felsőoktatási intézmények, amennyiben pályaalkalmassági, gyakorlati, illetve mesterképzésben felvételi vizsgát tartanak, ezért külön eljárási díjat kérhetnek, amelyet a felsőoktatási intézményhez kell befizetnetek. A befizetés módjáról, határidejéről az érintett intézménytől kaptok tájékoztatást (általában a vizsgabehívóban).

A külön eljárási díj összegét és a befizetési határidőt itt nézhetitek meg.

A 2021-es felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!