szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már rengetegszer írtunk róla, hogy 2020-tól alapképzésre és osztatlan mesterképzésre felvételizőknek kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgával, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkeznie. De mi a helyzet akkor, ha nem szeretnétek az érettségi után egyetemen vagy főiskolán továbbtanulni? Rátok is vonatkozik a szabály? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

2020-tól ha alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek, alapvető és általános felvételi követelmény, hogy rendelkezzetek legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi eredménnyel, vagy egy (legalább alapképzésben vagy régi rendszer szerinti főiskolai képzésben szerzett) felsőfokú oklevéllel. Arról, hogy 2021-ben egyes szakokon milyen emelt szintű érettségit fogadnak majd el, itt írtunk korábban.

Az emelt szintű érettségi kötelezettsége alól mentesülhettek, ha felsőoktatási szakképzésre, illetve olyan képzésre jelentkeztek, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg (edző alapképzési szak, művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, valamint azok az egy- és kétszakos osztatlan tanár szakok, ahol csak gyakorlati vizsga van). Mindemellett természetesen akkor sem kötelező egyetlen tárgyból sem emelt szinten érettségiznetek, ha nem szeretnétek egyetemen vagy főiskolán továbbtanulni.

Abban az esetben, ha később meggondolnátok magatokat, és egy-két év múlva mégis továbbtanulnátok a felsőoktatásban, tudtok majd szintemelő vizsgát tenni. Vagyis, ha az akkori követelmények szerint kötelező lesz a választott szakotokon mondjuk az emelt matekérettségi, akkor tudtok belőle utólag is érettségizni. Szintemelő érettségire ugyanis az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt vagy után is sor kerülhet.

Öt fontos dolog, amit tudnotok kell ha 2021-ben felvételiztek

Milyenek lesznek a minimumponthatárok a 2021-es felsőoktatási felvételin, kötelező lesz az emelt szint? A 2021-es felvételi csak év végén rajtol, de néhány dolgot már most tudni lehet a szabályokról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!