szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén minden más volt, az érettségi, a vizsgák és a felvételi is. Vajon a pótfelvételi felvételi pontszámait is befolyásolja majd a különleges helyzet?

Megnéztük, hogy tavaly milyen számokkal találkozhattatok a pótfelvételin, mely szakok voltak a legnépszerűbbek és hova jutottak be a legtöbben.

A tavalyi pótfelvételin a legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományok volt, összesen 3088-an jelentkeztek és ebből 2385 jutottak be. A második legnépszerűbb képzési terület a pedagógusképzés volt 1303 jelentkezővel, a harmadik pedig a műszaki képzés 1129 felvételizővel. A legkevesebben a művészetközvetítés képzési területre jelentkezte, csupán 37-en, amiből 24 diákot vettek fel.

A legnépszerűbb képzés a gazdálkodási és menedzsment volt, erre a szakra 760-an szerettek volna bekerülni a pótfelvételi keretein belül, ebből 583-an be is kerültek. Második helyen a jogász képzés végzett, 474 jelentkezőből 404-en kezdhették meg a tanulmányaikat ősszel. A harmadik helyen a gyógypedagógia állt, 431-en szerettek volna bejutni, 270 hallgatónak volt sikeres a pótfelvételi.

A tavalyi pótfelvételin a legkevésbé népszerű képzés a közösségszervezés volt, ahova 37-en jelentkeztek és ebből 20-an nyertek felvételt.

A ponthatárok a következőképpen alakultak tavaly:

A legtöbben a Miskolci Egyetem gyógypedagógia szakára jelentkeztek, összesen 233-an szerettek volna ide bekerülni, 142 diáknak sikerült is, ehhez 310 pontot kellett elérni. A második legnépszerűbb az SZTE-n a gazdálkodási és menedzsment szak volt, ide 99-en jelentkeztek, a ponthatár 282 volt és 89 embert vettek fel. A harmadik legkeresettebb szak ELTE programtervező informatikus képzése volt, a jelentkezők száma 91 volt, a ponthatár 306 és 83 jutott be a pótfelvételin. A jogász képzés közül kedvelt volt a KRE és az ELTE. A KRE jogász szakán 285 volt a ponthatár, ide 89-ből 69-en jutottak be. Az ELTE-n 305 volt a pótfelvételi ponthatára, ide 84-en jelentkeztek és 79-en kezdhették meg a tanévet.

A pótfelvételi legfontosabb szabályait itt találjátok.

Pótfelvételizőknek: mikor kapjátok meg a hivatalos értesítést az egyetemektől?

Tegnap éjfélig lehetett jelentkezni a 2020-as pótfelvételire. Hamarosan az is kiderül, hogy kit melyik szeptemberben induló felsőoktatási képzésre vettek fel. De mikor érkezik a felvételi határozat az intézményektől? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!