szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjelentek a legfrissebb statisztikák a 2020 szeptemberében induló képzésekre felvettek számáról, többek között a legnépszerűbb szakokról is. Idén az ápolás és betegellátás szakon szereztek a legtöbben állami ösztöndíjas helyet.

Ebben az évben összesen 91 460-an jelentkeztek valamilyen egyetemi képzésre, több mint húszezerrel kevesebben, mint tavaly. Ebből 68 112-en kezdheti el az egyetemet szeptemberben.

Az alapképzések közül az ápolás és betegellátásra nyertek a legtöbben helyet, 2142-en kezdheti állami támogatással a a képzést. Ezt szorosan követi a mérnökinformatikus szak 2137 felvett államis tanulóval. Szintén élmezőnyben van a gazdálkodás menedzsment 1635 fővel, de népszerű volt még a gyógypedagógia (1279 kerültek be) a gazdaságinformatikus szak (1130), az anglisztika (1050) és a pszichológia is (1030). 

Osztatlan mesterképzésekre az osztatlan tanári képzésen, az általános orvosi szakon és a jogi karon lesz a legtöbb állami ösztöndíj, ezeken 1652, 1148 és 733 hallgató indul támogatással szeptemberben.

A mesterképzéseken a biológus szakra vették fel a legtöbb ösztöndíjas hallgatót, idén 200-an kerültek ilyen formában az egyetemekre. Ezen feül élmezőnyben van még az egészségügyi menedzser képzés 112 felvett hallgatóval, valamint az ápolás mesterszak 95 hallgatóval.

A felvételi további statisztikáiról és szaámairól itt olvashattok, a nemrég elindult pótfelvételiről pedig itt találtok bővebb infókat.

Csökkent a lemorzsolódás az informatikai képzéseken, diplomával még mindig jóval többet lehet keresni

Az idei tanévre látványosan lecsökkent az informatikus lemorzsolódók száma, ennek ellenére összességében még mindig jóval több félbehagyott képzés van, mint befejezett. Fizetési adatokról is beszámol egy frissen megjelent felmérés.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!